Els independentistes clamen contra la «censura» del TC i del Govern

«No podem convertir la Mesa en un òrgan que limiti la llibertat d'expressió», diu Torrent

Els membres de JxCat es neguen a rebre la notificació i la CUP crida a la desobediència

zentauroepp47219644 roger torrent190304112914

zentauroepp47219644 roger torrent190304112914 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els independentistes clamen contra la «censura» del Tribunal Constitucional i el Govern espanyol. JxCat, ERC i la CUP consideren un intent de limitar la llibertat d’expressió la decisió del TC d’admetre a tràmit els incidents d’execució de sentència presentats per l’Executiu de Pedro Sánchez per suspendre les últimes resolucions del Parlament a favor de l’autodeterminació i reprovar el Rei.

«Al Parlament s’ha de poder parlar de tot el que interessa a la ciutadania no només del que li agrada al govern espanyol», ha apuntat el president del Parlament, Roger Torrent, assenyalant que continuaran defensant la llibertat d’expressió dels diputats. L’alt tribunal, com va demanar l’Executiu, ha «notificat personalment» la seva decisió a Torrent, al secretari general, Xavier Muro, i als membres de la Mesa Josep Costa, Joan García, Eusebi Campdepadrós, David Pérez, Laura Vílchez i Adriana Delgado. A tots ells «se’ls adverteix de la seva obligació d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, advertint-los de les eventuals responsabilitats, incloent-hi la penal, en què poguessin incórrer». Hi va haver advertències similars a la Mesa del Parlament, quan el presidia Carme Forcadell, i al mateix Torrent, a l’admetre’s el recurs contra la llei que permetia la investidura a distància del fugit Carles Puigdemont. Amb l’advertència del Constitucional, si segueixen endavant amb les tramitació d’aquestes resolucions, s’arrisquen a ser imputats per un delicte de desobediència.

Costa i Campdepadrós, els representants de JxCat a la Mesa del Parlament, han comunicat al funcionari que portava la notificació «il·legítima» que no la recollirien ni la firmarien. «Ningú nega el dret del TC d’anul·lar les resolucions del Parlament, però no té dret a la censura prèvia», ha comentat Costa. «El que ens notifica el TC no és a cap llei, sinó que es desprèn la petició del Govern espanyol, en els termes que es va inventar el Govern anterior i que ha heretat aquest».

Notícies relacionades

Censura és el terme que han utilitzat tots els representants de les forces independentistes del Parlament. «Si obrim la porta a la censura, sabem on comencem però no com acabem. No podem convertir la Mesa en un òrgan que limiti la llibertat d’expressió», ha sentenciat Torrent. El president del Parlament ha carregat contra el PSOE. «Sánchez té la mateixa consideració pel parlamentarisme que Rajoy», ha assegurat, instant el president espanyol en funcions a fer política en comptes de censurar el que s’opina al Parlament. «Aquí no es pot parlar sobre la monarquia, però hi ha altres Parlaments en què es pot demanar que s’apliqui el 155 a Catalunya i, és més, compten amb el vot del PSOE».

Oferta cupera per entrar a la Mesa

La CUP, que va presentar la moció reprovatòria contra Felip VI, es posa a disposició de la Mesa per entrar-hi i assumir «les responsabilitats que facin falta». «Si és necessari tornar a reprovar el Rei o ratificar el dret a l’autodeterminació [...] no ens condicionarà en res el requeriment del TC, al contrari», ha advertit Maria Sirvent. La diputada anticapitalista ha cridat a la mobilització i la desobediència, «no només davant les amenaces del TC sinó també del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya que torna a amenaçar d’aplicar la violència contra un poble que defensa els seus drets» i davant una sentència condemnatòria del Suprem per l’1-O. «Entre les seves amenaces i la defensa dels nostres drets tenim clar el que decidirem».