LES RESTES DEL DICTADOR

La Guàrdia Civil prefereix treure Franco en helicòpter del Valle de los Caídos

L'institut armat creu que és la maniobra més segura per evitar talls en carreteres i altres sabotatges

Interior estudia el dispositiu, que inclourà antiavalots i inhibidors de drons que sobrevolin la zona

zentauroepp44738019 madrid  21 08 2018  valle de los caidos  tumba de francisco 190226165302

zentauroepp44738019 madrid 21 08 2018 valle de los caidos tumba de francisco 190226165302 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Portar la mòmia de Francisco Franco per via aèria des del Valle de los Caídos fins a la seva nova inhumació al cementiri d’El Pardo «reduiria al mínim els riscos per a la seguretat» davant de possibles sabotatges de grups d’extrema dreta. Segons ha sabut EL PERIÓDICO, aquest és l’argument que han transmès al Govern els experts de la Guàrdia Civil que participen en el dispositiu de seguretat per a l’exhumació i reinhumació del dictador, unes reunions que han començat aquesta setmana.

El trasllat en aeronau és la «maniobra més segura» per esquivar possibles boicots plantejats per grups d’extrema dreta en cas que es faci servir la via terrestre, com talls a les carreteres o barreres humanes que puguin obstaculitzar el pas durant els 60 quilòmetres que separen el Valle de la nova destinació per a les restes del dictador. Una hora de camí amb cotxe quedaria, així, reduïda a menys de la meitat de temps en helicòpter, la qual cosa reduiria també considerablement els riscos per a la seguretat.

Sabotatges per aire

Les maniobres d’obstaculització promogudes pels ultres quedarien, apunten els experts policials, «pràcticament neutralitzades» en cas que es recorregués a un mitjà de transport aeri per moure la mòmia de lloc. «Per dur a terme qualsevol sabotatge per aire fa falta una infraestructura amb què gairebé cap grup ultra compta, a més que les fatals conseqüències d’amenaçar el trànsit aeri no són equiparables a cap reivindicació que puguin dur a terme per terra. D’això en són conscients fins i tot els opositors més extremistes», assenyala un dels coneixedors de l’operatiu consultat per aquest diari.

Fonts del ministeri de l’Interior no van voler comentar els detalls de les reunions per preparar el trasllat de la mòmia del dictador ni les opcions amb què treballen «per raons de seguretat». En aquest grup de treball hi participen alts caps de Guàrdia Civil i Policia Nacional. «S’està buscant el dispositiu més adequat i amb les garanties millors per a abans, durant i després del trasllat», van afegir.

El pla de portar les restes de Franco en helicòpter té un seriós inconvenient. Alguns dels participants en les reunions d’Interior han advertit que les rodes de l’aeronau «farien malbé el paviment de l’esplanada de la llotja on s’ubica la basílica» durant les maniobres d’aterratge i enlairament, d’acord amb les fonts consultades per aquest diari.

Trasllat de Sanjurjo

El Govern també vol evitar polèmiques com la suscitada amb l’exhumació del general colpista José Sanjurjo el novembre del 2016. Les seves restes van ser traslladades en un helicòpter de l’Exèrcit de Terra des del monument als caiguts de Pamplona fins al Panteó del Regiment de Regulars de Melilla, on el 23 de març de 2017 van ser inhumats.

Notícies relacionades

Diversos grups polítics i associacions van denunciar públicament que el trasllat anés a càrrec d’«una delegació d’alt rang del Ministeri de Defensa» i van criticar que se l’inhumés en una cerimònia «amb honors militars» i en presència d’autoritats com el llavors president de la ciutat autònoma, Juan José Imbroda, del PP.

A falta que el Govern confirmi la data de l’exhumació, Interior ja ultima els detalls i prepara el dispositiu policial, que inclou mobilitzar unitats de la Guàrdia Civil destinades a operacions especials, com els GRS (antiavalots) i la Unitat de Seguretat Ciutadana (USECIC), avalats per agents del Servei d’Informació. Entre les mesures que té previstes el dispositiu també hi ha, segons ha sabut aquest diari, fer servir inhibidors de drons per evitar que algú pugui fer fotografies aèries de la sortida del fèretre un dia que es preveu històric.