La negociació dels pressupostos avança malgrat el 10-N

El Govern obre la mà a la reforma fiscal i els impostos verds

Sobre la taula, una taxa sobre l'emissió de CO2 dels cotxes

zentauroepp50300765 barcelona 08 10 2019  pol tica   mut de la reuni  del govern191008101444

zentauroepp50300765 barcelona 08 10 2019 pol tica mut de la reuni del govern191008101444

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

L’onada expansiva de la convocatòria d’eleccions per al pròxim 10 de novembre sacseja de manera col·lateral els fonaments polítics a tot l’Estat. Per exemple, els de la Generalitat, el Govern de la qual està embrancat en la negociació més important des de la investidura de Quim Torra: la dels pressupostos del 2020. Amb tot, els efectes del ‘terratrèmol’ electoral, segons fonts de l’Executiu i dels comuns (la força amb més possibilitats de poder votar a favor d’uns comptes), seran més lleus del que a priori es podia esperar.

Així, després d’unes primeres reunions de tempteig, i després del debat de política general en el qual la proposta de resolució dels comuns, en què s’especificaven les seves prioritats, va comptar amb el vot favorable del bipartit del Govern i, també, del PSC, la setmana passada es va celebrar una trobada a la Conselleria d’Economia en la qual es va percebre cert progrés. «La negociació ha començat a caminar» apunta una font coneixedora dels racons negociadors.

En la resolució, els comuns van demanar prioritzar, a més de la rebaixa de les taxes universitàries, inversions en transport públic i el finançament de les guarderies,  «l’atenció primària sanitària, l’escola inclusiva, garantir el dret a la vivenda» i «reforçar la renda garantida de ciutadania».  En un altre punt, el text exigia «impulsar una reforma fiscal progressiva en l’impost de la renda i el de successions». Una cosa que, al febrer, l’Executiu es va negar a considerar, tot i que el mateix Torra ja va esbossar en la seva primera intervenció. 

Emergència climàtica

I és en aquest punt on el progrés de la setmana passada ha sigut més significatiu, ja que el Govern va traslladar oficialment als comuns la seva disposició a abordar la reforma fiscal, cosa que en la negociació de febrer sobre els comptes del 2019 no va fer. Sense concretar quant ni com. Queda temps per negociar i qüestions per polir. I també al capítol fiscal, es va posar sobre la taula l’anomenada 'fiscalitat verda', relacionada amb l’emergència climàtica. Així, s’estan negociant mesures com les taxes per emissions de CO2 dels vehicles. Un impost de caràcter dissuasiu que haurien de sufragar els propietaris de vehicles que utilitzen derivats del petroli com a combustible. 

Notícies relacionades

I és que els comuns reconeixen rebre pressions de les entitats socials i sindicats per acabar amb la interinitat dels pressupostos prorrogats. «Tres anys sense pressupostos és un deliri», apunten els postecosocialistes. I si poden presumir, ara i, sobretot, en la pròxima campanya al Parlament, d’haver ‘arrencat’ un grup de partides per a polítiques socials es podria donar un acord. «L’objectiu és demostrar que quan depèn de nosaltres es reverteixen les retallades», sentencia una veu de Catalunya En Comú Podem.

«Anem pas a pas», reconeix una font del Govern que assisteix amb optimisme al ritual negociador. Això sí, el 10-N podria retardar fins a mitjans o finals de novembre el pas del projecte pel Consell Executiu i podrien arribar al Parlament a mitjans de desembre.