PREPARATIUS DEL 10-N

El PP també rectifica les llistes per al seu retorn al centre

Casado s'oblida dels mediàtics i aposta per l'experiència

El líder del PP desplaça Cortés del Congrés al Senat

undefined50288641 05 10 2019 10n   el pp apura los plazos y reunir  este lunes191007140214

undefined50288641 05 10 2019 10n el pp apura los plazos y reunir este lunes191007140214 / Rafael Gonzalez - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Rectificar és de savis i reconèixer-ho també hauria de ser-ho. Aquests dies es remarca l’enèsim gir estratègic d’un Albert Rivera espantat per la caiguda a les enquestes, però també és moment de canvis en el PP. El procés d’allunyament dels postulats de Vox i de moderació del discurs que Pablo Casado va iniciar a la primavera s’ha vist reflectit també en les llistes que presenta al Congrés i el Senat el 10 de novembre. Els equips de parlamentaris que es sotmetran a les urnes ja no suposen «una ruptura amb el passat», com es vantava Casado l’abril passat. Ha rectificat l’estratègia que va posar en marxa quan va arribar al partit i està intentant cosir les ferides que va obrir, comptant ara amb els veterans i col·locant en llocs destacats de les llistes persones amb experiència en gestió de l’etapa de Mariano Rajoy.

L’exemple paradigmàtic és l’elecció de l’exministra de Foment i expresidenta del Congrés Ana Pastor, com al seu número dos per Madrid. Adolfo Suárez Illana, que va ocupar aquest lloc a l’abril, passa al tres. També aniran entre els cinc primers llocs l’exministra Isabel García Tejerina i Elvira Rodríguez. La primera va ser titular d’Agricultura amb Rajoy i la segona va ocupar diversos punts de control de Pressupostos i el Ministeri de Medi Ambient amb José María Aznar i, també, la presidència de la Comissió Nacional del Mercat de Valors amb el president gallec.

Casado va justificar aquests canvis en la llista perquè «ara», amb una crisi «en potència», va apuntar, ha «de prioritzar l’experiència de gestió». A l’abril va elegir Suárez Illana de tíquet electoral, i en va col·locar dos de mediàtics als llocs número tres i quatre: la catedràtica i escriptora Edurne Uriarte i l’economista i tertulià Daniel Lacalle. Ara Uriarte va el sis i Lacalle, que es va presentar com a cap visible de l’equip econòmic a l’abril, ha saltat. 

El patrimoni del partit

El president del PP va lloar en una entrevista amb Esradio la «capacitat» de pactar de Pastor. De Tejerina creu que pot ajudar l’experiència que va adquirir quan «va lluitar» la Política Agrària Comuna a Brussel·les, i de Rodríguez va remarcar les seves «males puces» a l’hora d’elaborar els Pressupostos. Va ser directora general de programació pressupostària entre 1996 i el 2000, i secretària d’Estat de Pressupostos entre el 2003 i el 2007. 

Notícies relacionades

Més li va costar assumir la rectificació al secretari general, Teodoro García Egea, que va continuar dient que han fet «alguns ajustaments» que han «millorat l’oferta humana» del PP. Les candidatures, va afirmar en la presentació del primer lema de la campanya («Per tot el que ens uneix»), «són cada vegada millors així que va avançant el temps».

Maillo, al Senat

Casado també es desfà del fitxatge estrella de Juan José Cortés a l’abril, a qui va col·locar de número u del Congrés per Huelva. Ara, Cortés, el pare de la nena Mariluz, assassinada el 2008, anirà de cap de llista per aquesta província, però al Senat. El lloc que deixa el defensarà Carmelo Romero. A la Cambra alta coincidirà amb Fernando Martínez Maillo, que repeteix a Zamora. ‘Sorayo’ de pro, aspirava a ocupar el lloc del Congrés per aquesta província, una plaça que estava lliure després que Isabel Blanco se n’anés de consellera. Finalment l’ha substituït Elvira Velasco.