Sánchez fia el desbloqueig a l'abstenció de Casado

El Govern recela de pactar amb Iglesias i Rivera pels seus girs aquests mesos

El PP descarta que el recolzament fos gratis i ja estudien les possibles condicions

undefined48587380 madrid  11 06 2019  pedro s nchez  presidente del gobierno e191005103939

undefined48587380 madrid 11 06 2019 pedro s nchez presidente del gobierno e191005103939 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Pilar Santos

El fiasco de les negociacions amb Pablo Iglesias, el gir a la moderació de Pablo Casado i el descens d’Albert Rivera que pronostiquen les enquestes d’Albert Rivera en les eleccions del 10-N creen un clima en què el Govern veu més factible la investidura de Pedro Sánchez gràcies a l’abstenció del PP que a un pacte d’esquerres o amb Ciutadans. Ni l’aixecament del veto dels taronges ni la insistència d’Unides Podem i Més País en un acord progressista sedueixen l’Executiu. 

En canvi, les expectatives per aconseguir el desbloqueig polític a través del partit conservador s’han multiplicat en els últims dies, esperonades pels missatgesd’estabilitat que, asseguren alts càrrecs de la Moncloa, el PP ha fet arribar a alguns empresaris, en què es comprometen a evitar unes eventuals terceres eleccions

Fonts populars admeten que, arribat el cas, Sánchez podria «arrencar» aquesta abstenció amb un pacte de mínims en què hi hagués, entre altres, el compromís amb la unitat d’Espanya i la fermesa davant dels independentistes, el compliment de la lleid’estabilitat pressupostària i la reforma de legislació per impedir futurs bloquejos polítics.

Vicepresidència d’Errejón

Els socialistes veuen impossible negociar de nou amb Iglesias, convençuts que els tornaria a demanar una vicepresidència i ministeris tot i que obtingués un resultat menor al de l’abril, ni amb Ciutadans, per l’actitud de Rivera aquests mesos, a qui veuen desesperat per «tornar al tauler de joc». 

L’equació per l’esquerra, intueixen, encara es complicaria més, amb la presènciad’Íñigo Errejón. Tot i que el líder de Més País es presenti com el paladí ‘antibloqueig’,a l’Executiu donen per fet que també demanaria una vicepresidència, el que converteix l’opció progressista en una cosa «estèril»,assenyalen.

Amb aquesta perspectiva, l’entorn del president i també dirigents del PSOE miren un PP que sembla haver tornat al centredreta, amb un líder decidit ara a expressar moderació i a distanciar-se de Ciutadans i Vox. Els socialistes entenen que, si la caiguda de Rivera és com apunten els sondejos (el de GESOP per a aquest diari assenyala que baixaria de 57 a entre 24-28), i el PP arriba a la cota dels 90 escons (ara està en 66), Casado se sentiria més còmode per afavorir la investidura de Sánchez. A més, seria l’únic pacte a dos que sumaria majoria absoluta, segons aquesta enquesta. La tornada al bipartidisme per la porta gran.

L’opció de la gran coalició

Notícies relacionades

Oficialment, fonts del partit conservador indiquen que no estan analitzant aquesta «hipòtesi», perquè surten «a guanyar Sánchez per un vot més». No obstant, membres del nucli dur de Casado admeten en privat que l’opció és sobre la taula i alguns ja defensen que no oferirien l’abstenció gratis, com va fer el PSOE amb Mariano Rajoy el 2016, sinó que voldrien un pacte per escrit per justificar davant dels seus votants per què es facilita el Govern a Sánchez. La inestabilitat econòmica, el problema territorial per l’independentisme català i la responsabilitat de no anar a unes terceres eleccions podrien brandir-se com a justificació. De fet, a orelles del líder dels conservadors ja ha arribat que hi ha diversos membres de la direcció del partit que apostarien per demanar primer la gran coalició. Rajoy, que va guanyar les eleccions del 2015, ja la hi va oferir a Sánchez en aquell moment, però el secretari general del PSOE la va descartar. 

En aquest cas seria el partit ‘perdedor’ el que la reclamés. Si els socialistes no acceptessin, la negociació podria derivar en l’abstenció, però amb contrapartides. Inclòs el canvi de la legislació per facilitar la formació de Govern a fi d’evitar nous bloquejos polítics en el futur. Sobretot perquè en les eleccions del 2023 (si s’esgoten els quatre anys de la legislatura), Casado ho tingués més fàcil.