EL DILEMA CATALÀ

Enquesta sobre la sentència del procés: Els espanyols confien en el PSOE per resoldre el conflicte català

El 62% dels espanyols rebutgen que s'indulti els presos de l'1-O

Al contrari, el 62% dels catalans recolzen la mesura de gràcia

conflicto catalan

conflicto catalan

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Set anys després que l’independentisme emprengués camí cap a Ítaca, la tortuosa travessia s’endinsarà en els pròxims dies en una altra de tantes dimensions desconegudes, a partir del veredicte del Tribunal Suprem sobre el procés i, sense solució de continuïtat, una repetició d’eleccions generals. En aquest vertiginós context, els espanyols es divideixen a parts gairebé iguals entre els que afirmen que la situació a Catalunya influirà en el seu vot i els que asseguren el contrari. El 45% ho tindrà en compte; el 50,8%, no.

Malgrat això, el sondeig preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO reflecteix importants diferències territorials: set de cada 10 catalans reconeixen que el tindran molt o bastant en compte. Fa sis mesos, abans de les generals del 28 d’abril, un 40,9% dels espanyols deien que la situació catalana els influiria molt o bastant en el seu vot (quatre punts menys que ara), i un 55,6%, poc o gens (cinc punts més).

En aquest sentit, pensant en després dels comicis, el PSOE és el partit més citat quan es pregunta quina formació pot gestionar millor el conflicte sobiranista, a molta distància d’Unides Podem i el PP. En els socialistes hi confien el 23,3% dels espanyols, que treuen 8,3 punts a la coalició de Pablo Iglesias (15%) i gairebé 11 punts al partit de Pablo Casado (12,5%).

La confiança en el PSOE segueix la línia de la intenció de vot a la primera part de l’enquesta, que atorgava al president en funcions, Pedro Sánchez, una còmoda victòria el 10-N, tot i que amb una majoria i un equilibri de forces molt similar a l’actual.

Diferències territorials

Però de nou hi ha diferències respecte al que pensen els catalans, que en un 28,6% prefereixen Unides Podem per abordar la crisi territorial. A Catalunya, Iglesias avantatja en 11,7 punts Sánchez (16,9%). Des de l’última consulta del GESOP sobre aquesta qüestió, a l’abril, destaca la millora de la percepció, en el conjunt d’Espanya, de Podem (quatre punts més) i el PP (dos punts més), il’empitjorament de la imatge de Ciutadans (4,3 punts menys). I una altra dada a favor d’Iglesias: un terç dels votants d’ERC creuen que Unides Podem és la força que pot trampejar millor el temporal.

En el que no hi ha diferències de percepció és en el fet que la situació política a Catalunya ha empitjorat l’últim any. Així ho pensen la meitat del miler d’entrevistats, independentment del seu origen, sentiment o ideologia. El treball de camp del sondeig es va elaborar del 30 de setembre al 3 d’octubre, és a dir, durant la commemoració de l’1-O i amb la detenció de set membres dels CDR com a rerefons.

Condemna segura

Òbviament, a ningú se li escapa l’impacte que tindrà a les urnes la sentència de l’1-O i la repercussió que tindrà al carrer i en la política. El 46% dels espanyols pronostiquen que els polítics independentistes seran condemnats a presó, mentre que el 28,5% augura que seran inhabilitats i només el 13,4% vaticina que seran absolts. El restant 12,2% no s’atreveix a aventurar la deliberació del tribunal. A Catalunya, la percepció que el judici de l’1-O acabarà en condemna de presó assoleix el 63,4%.

Notícies relacionades

En cas de confirmar-se aquest presagi, el futur Govern s’enfrontarà tard o d’hora a la tessitura de concedir o no l’indult als líders del procés. I de nou en aquest punt, les diferències entre l’opinió majoritària dels catalans i la del conjunt d’espanyols són palmàries. El 62,5% dels espanyols rebutgen l’indult, davant el 27,4% que ho avalen. Entre els catalans, el 62,1% està a favor d’atorgar en aquest cas la mesura de gràcia –un percentatge superior al que defensa la independència– i el 27,7% hi està en contra.

Per electorats, només entre els votants d’ERC, la CUP, Unides Podem i JxCat es dona una majoria favorable a concedir l’indult. En canvi, la majoria dels votants de Vox, el PP, Ciutadans, el PSOE i Més País s’expressen contraris a la mesura. Malgrat això, criden l’atenció certes dades: un de cada quatre votants socialistes creuen que s’hauria d’indultar els presos de l’1-O; un de cada tres afins a JxCat es manifesten oposats a la mesura; dos de cada 10 electors de la CUP tampoc hi donen suport; el mateix que un de cada 10 votants d’Esquerra. Cap electorat sembla monolític.

Fitxa tècnica

-<strong>Tècnica</strong>: entrevistes telefòniques assistides per ord<br/>inador.-<strong>Àmbit territorial</strong>: Espanya<br/>.-<strong>Univers</strong>: població resident en Espanya amb dret de vot.<br/>-<strong>Nombre d’entrevistes</strong>: 1.005.<br/>-<strong>Mostreig</strong>: Estratificat per comunitat autònoma i dimensió de municipi. Selecció aleatòria de persones tenint en compte quotes creuades de sexe i edat.<br/>-<strong>Error de la mostra</strong>: +/– 3,2% per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.<br/>-<strong>Treball de camp</strong>: del 30 de setembre al 3 d’octubre.