SONDEIG PREELECTORAL DEL GESOP

Enquesta eleccions generals Espanya: Sánchez repetiria majoria i Cs s'enfonsaria en benefici del PP

El PSOE necessitaria un pacte d'esquerres o l'abstenció de Casado o Rivera per governar

Errejón podria aconseguir fins a 12 diputats i la CUP debutaria al Congrés amb 5 escons

sondeo-gesop

sondeo-gesop

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ja advertien els especialistes en l’univers demoscòpic que repetir les eleccions per la incapacitat de pactar podia suposar un tret al peu per a unes esquerres amb un electorat que perdona menys els errors que el votant conservador. Els temors que el PSOE ha detectat aquests últims dies es confirmen, a poc més d’un mes per al 10-N, a l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO.

Pedro Sánchez aconseguiria en aquesta revàlida pràcticament la mateixa majoria que va obtenir el 28 d’abril passat  i l’equilibri de forces entre blocs en el Congrés amb prou feines variaria. Per més que dins de cada bloc sí que es produirien moviments rellevants, de cara a la investidura, el president en funcions continuaria requerint una aliança amb Pablo Iglesias o l’abstenció del PP o de Cs. Dues fórmules que fins ara han sigut impossibles.

Precisament, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va aixecar aquest dissabte el seu veto a Sánchez i va obrir la porta a pactar amb el PSOE després del 10-N. Però no serà tan fàcil. Segons el sondeig, el partit taronja serà el més damnificat de la repetició electoral i podria perdre més de la meitat dels seus 57 escons, es quedaria amb 24-28 diputats. Els socialistes, malgrat la confiança en una majoria «més rotunda», millorarien molt poc el seu registre d’abril: de 123 parlamentaris passarien a 124-128.

És a dir, una altra conseqüència de tornar a les urnes seria que la suma de PSOE i Cs no assoliria la majoria absoluta, i segons quin fos el resultat final, tampoc podria valer a Sánchez l’abstenció d’un Rivera amb qui no té la millor de les relacions. Només un de cada tres votants de Cs a l’abril li garanteixen ara el seu recolzament, i Rivera veu caure un punt la seva valoració com a líder i gairebé 10 punts en preferència com a president. Els dos rànquings els encapçala Sánchez, tot i que amb cert desgast respecte a sis mesos enrere.

Estancament ultra

La caiguda de Ciutadans podria fer fins i tot que l’avancés per la dreta Vox, que se situa també en una forquilla de 24-28 escons. L’estancament del partit ultra, que ja va obtenir 24 diputats a l’abril, deixaria el PP com a gran beneficiat del daltabaix taronja (i dels nous comicis). Pablo Casado saltaria de 66 a 87-91 escons i la seva abstenció es convertiria una altra vegada en decisiva per desbloquejar el tauler polític si l’aliança d’esquerres torna a embarrancar, amb la qual cosa presumiblement s’accentuaria la pressió socialista en aquesta direcció.

Al bloc progressista també es produirien transvasaments de vot, sobretot per la irrupció d’Íñigo Errejón  i l’erosió que provocaria al seu anterior partit, Podem. Més País esgarraparia de 8 a 12 escons i faria retrocedir la coalició de Pablo Iglesias de 42 a 32-36 diputats. No obstant, es pot ressenyar que el treball de camp de l’enquesta s’ha efectuat aquesta mateixa setmana, entre el 30 de setembre i el 3 d’octubre, quan Errejón encara no ha acabat de forjar les seves candidatures i, per exemple, es desconeix encara el nom del cap de llista per Barcelona.

Notícies relacionades

A falta de saber, doncs, quin impacte tindria Més País en els comuns, l’altra gran novetat del 10-N, la concurrència per primera vegada de la CUP a unes de legislatives, es deixaria notar a Esquerra i JxCat, que perdrien força a favor de la candidatura anticapitalista que liderarà Mireia Vehí. De 3 a 5 escons podrien obtenir els cupaires a costa, sobretot, d’ERC, que retrocediria de 15 a 12-13 diputats. Els neoconvergents podrien repetir els seus 7 diputats o perdre’n un. El 15,6% dels votants de JxCat l’abril passat i el 12,3% dels d’ERC triarien ara la papereta de la CUP.

Perill d’abstenció

El sondeig detecta també el cansament ciutadà i, en conseqüència, la predisposició a una menor mobilització a les urnes. El 43,8% dels espanyols creuen que aquests comicis són molt importants, un percentatge que superava el 55% abans de les generals d’abril. I tot i que 7 de cada 10 enquestats garanteixen que votaran el 10-N, un mes abans de les eleccions del 28-A asseguraven la seva participació més del 80%. El perill d’abstenció és seriós.

Fitxa tècnica

-Tècnica: entrevistes telefòniques assistides per ord
inador.-Àmbit territorial: Espanya
.-Univers: població resident en Espanya amb dret de vot.
-Nombre d’entrevistes: 1.005.
-Mostreig: Estratificat per comunitat autònoma i dimensió de municipi. Selecció aleatòria de persones tenint en compte quotes creuades de sexe i edat.
-Error de la mostra: +/– 3,2% per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.
-Treball de camp: del 30 de setembre al 3 d’octubre.