SONDEIG PREELECTORAL DEL GESOP

Enquesta eleccions generals Espanya: Sánchez repetiria majoria i Cs s'enfonsaria en benefici del PP

El PSOE necessitaria un pacte d'esquerres o l'abstenció de Casado o Rivera per governar

Errejón podria aconseguir fins a 12 diputats i la CUP debutaria al Congrés amb 5 escons

Enquesta eleccions generals Espanya: Sánchez repetiria majoria i Cs s'enfonsaria en benefici del PP
Es llegeix en minuts

Ja advertien els especialistes en l’univers demoscòpic que repetir les eleccions per la incapacitat de pactar podia suposar un tret al peu per a unes esquerres amb un electorat que perdona menys els errors que el votant conservador. Els temors que el PSOE ha detectat aquests últims dies es confirmen, a poc més d’un mes per al 10-N, a l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO.

Pedro Sánchez aconseguiria en aquesta revàlida pràcticament la mateixa majoria que va obtenir el 28 d’abril passat  i l’equilibri de forces entre blocs en el Congrés amb prou feines variaria. Per més que dins de cada bloc sí que es produirien moviments rellevants, de cara a la investidura, el president en funcions continuaria requerint una aliança amb Pablo Iglesias o l’abstenció del PP o de Cs. Dues fórmules que fins ara han sigut impossibles.

Precisament, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, va aixecar aquest dissabte el seu veto a Sánchez i va obrir la porta a pactar amb el PSOE després del 10-N. Però no serà tan fàcil. Segons el sondeig, el partit taronja serà el més damnificat de la repetició electoral i podria perdre més de la meitat dels seus 57 escons, es quedaria amb 24-28 diputats. Els socialistes, malgrat la confiança en una majoria «més rotunda», millorarien molt poc el seu registre d’abril: de 123 parlamentaris passarien a 124-128.

És a dir, una altra conseqüència de tornar a les urnes seria que la suma de PSOE i Cs no assoliria la majoria absoluta, i segons quin fos el resultat final, tampoc podria valer a Sánchez l’abstenció d’un Rivera amb qui no té la millor de les relacions. Només un de cada tres votants de Cs a l’abril li garanteixen ara el seu recolzament, i Rivera veu caure un punt la seva valoració com a líder i gairebé 10 punts en preferència com a president. Els dos rànquings els encapçala Sánchez, tot i que amb cert desgast respecte a sis mesos enrere.

Estancament ultra

La caiguda de Ciutadans podria fer fins i tot que l’avancés per la dreta Vox, que se situa també en una forquilla de 24-28 escons. L’estancament del partit ultra, que ja va obtenir 24 diputats a l’abril, deixaria el PP com a gran beneficiat del daltabaix taronja (i dels nous comicis). Pablo Casado saltaria de 66 a 87-91 escons i la seva abstenció es convertiria una altra vegada en decisiva per desbloquejar el tauler polític si l’aliança d’esquerres torna a embarrancar, amb la qual cosa presumiblement s’accentuaria la pressió socialista en aquesta direcció.

Al bloc progressista també es produirien transvasaments de vot, sobretot per la irrupció d’Íñigo Errejón  i l’erosió que provocaria al seu anterior partit, Podem. Més País esgarraparia de 8 a 12 escons i faria retrocedir la coalició de Pablo Iglesias de 42 a 32-36 diputats. No obstant, es pot ressenyar que el treball de camp de l’enquesta s’ha efectuat aquesta mateixa setmana, entre el 30 de setembre i el 3 d’octubre, quan Errejón encara no ha acabat de forjar les seves candidatures i, per exemple, es desconeix encara el nom del cap de llista per Barcelona.

A falta de saber, doncs, quin impacte tindria Més País en els comuns, l’altra gran novetat del 10-N, la concurrència per primera vegada de la CUP a unes de legislatives, es deixaria notar a Esquerra i JxCat, que perdrien força a favor de la candidatura anticapitalista que liderarà Mireia Vehí. De 3 a 5 escons podrien obtenir els cupaires a costa, sobretot, d’ERC, que retrocediria de 15 a 12-13 diputats. Els neoconvergents podrien repetir els seus 7 diputats o perdre’n un. El 15,6% dels votants de JxCat l’abril passat i el 12,3% dels d’ERC triarien ara la papereta de la CUP.

Perill d’abstenció

El sondeig detecta també el cansament ciutadà i, en conseqüència, la predisposició a una menor mobilització a les urnes. El 43,8% dels espanyols creuen que aquests comicis són molt importants, un percentatge que superava el 55% abans de les generals d’abril. I tot i que 7 de cada 10 enquestats garanteixen que votaran el 10-N, un mes abans de les eleccions del 28-A asseguraven la seva participació més del 80%. El perill d’abstenció és seriós.

Et pot interesar

Fitxa tècnica

-Tècnica: entrevistes telefòniques assistides per ord
inador.-Àmbit territorial: Espanya
.-Univers: població resident en Espanya amb dret de vot.
-Nombre d’entrevistes: 1.005.
-Mostreig: Estratificat per comunitat autònoma i dimensió de municipi. Selecció aleatòria de persones tenint en compte quotes creuades de sexe i edat.
-Error de la mostra: +/– 3,2% per a un nivell de confiança del 95,5% i p=q=0,5.
-Treball de camp: del 30 de setembre al 3 d’octubre.