Acomiadat per 'errejonista'

Una jutge obliga Podem a readmetre com a treballador el seu exdiputat Miguel Vila per considerar-lo «represaliat» de Pablo Iglesias

miguel-vila

miguel-vila

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Unides Podem amb prou feines quedava rastre dels anomenats ‘errejonistas’, però aviat algú trucarà a la seva porta i haurà de ser readmès. Per ordre judicial. L’exdiputat Miguel Vila, que abans de guanyar un escó tenia un lloc fix al partit com a tècnic d’imatge i so, va ser acomiadat quan va perdre la butaca al Congrés i no va poder reincorporar-se. Va al·legar en un tribunal que el van fer fora per ser proper a Íñigo Errejón i, per tant, considerar-lo aliè a la cúpula oficial.  La jutge madrilenya Patricia del Valle li acaba de donar la raó, no només condemnant el partit liderat per Iglesias a readmetre’l, sinó demostrant que el comiat va obeir a una sola raó: no ser ‘pablista’.

La història es remunta al desembre del 2015, quan el tècnic audiovisual va entrar de ple al procel·lós  terreny de la política i, després de fer el salt, va aconseguir ser diputat per Burgos. Per aquesta raó i perquè va tornar a sortir elegit en la repetició electoral de juny del 2016, va causar baixa a la Seguretat Social i alta al règim especial de parlamentaris fins que les Corts es van dissoldre el 5 de març d’aquest any.

Al quedar-se fora de la Diputació Permanent del Congrés, Vila va demanar la indemnització per transició a què tenen dret els parlamentaris fins que se celebrin noves eleccions i, com no va ser candidat als comicis del 28 d’abril, va reclamar la indemnització que correspon per cessament d’activitat parlamentària.

Baixa voluntària

Paral·lelament, va sol·licitar a Podem el reingrés com a tècnic, però la formació morada es va negar argumentant que no havia sol·licitat al seu moment una excedència forçosa per ser diputat, sinó una baixa voluntària com a treballador. El partit d’Iglesias també va al·legar que Vila va tardar més d’un mes a demanar la reincorporació, amb la qual cosa legalment ja no hi havia lloc.  

Però la jutge que ha vist el cas creu que aquests arguments són una excusa per prendre represàlies contra un professional ficat a polític i proper a Errejón, distanciat de les tesis predominants en el partit. La magistrada ho explica de forma molt més el·líptica a la sentència, però admet l’argument del treballador que va ser «represaliat», ja que considera que l’acomiadament va ser una «reacció il·lícita davant l’afinitat política» de l’exdiputat, amb vulneració dels articles 14 i 24 de la Constitució.

A més de rebutjar l’incompliment del termini i la petició de baixa voluntària, la magistrada entra de ple en les causes reals de l’acomiadament i dona per bones les explicacions de Vila sobre la seva escassa afinitat amb el «denominat sector ‘pablista’», ja que forma part del grup pròxim a Íñigo Errejón. En aquest sentit, sentencia que no resulta «controvertit» afirmar que la seva situació és conseqüència de no ser afí al sector dominant en la formació política. 

La magistrada remarca que Podem no va presentar cap prova que l’acomiadament no fos una «represàlia», per això ho declara nul i sense «cap justificació».

Represàlia «ideològica» 

 Vila s’ha afanyat a passar factura a la seva antiga i ara actual ‘empresa’. A part de confessar que està «molt content», ha reconegut que sent llàstima perquè «Podem vulneri els drets fonamentals dels treballadors». «Aquesta vegada hi ha condemna, però no soc l’únic que va patir represàlia ideològica al lloc de treball perquè hi ha molts més casos», va denunciar.

Notícies relacionades

El seu propòsit és «continuar treballant» en un territori tan hostil com el que l’espera. «Va ser tot un despropòsit: vaig intentar negociar, però no van voler escoltar-me», es lamenta.

L’‘empresa’ Podem ja ha anunciat que acatarà la sentència, malgrat que la número dos de la formació, Irene Montero, ha considerat a la cadena SER que «és una mica estrany que treballi en un partit polític un membre d’un altre», donant per descomptat que Vila pertany al Més País d’Errejón, cosa que ell nega afirmant que només vol recuperar el seu lloc de treball de tècnic d’abans i que, com que no es presentarà als pròxims comicis, pot votar o simpatitzar amb qui vulgui com reconeix la Carta Magna.