El catalanisme moderat proposa incloure el dret de secessió a la Constitució

El document polític d'El País de Demà proposa tancar la porta a la via unilateral i obrir grans consensos

zentauroepp49972221 poblet190921150729

zentauroepp49972221 poblet190921150729 / Mar Rovira

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Reformar la Constitució espanyola per incloure-hi el dret a la secessió o aconseguir un pacte amb l’Estat per celebrar un referèndum sobre la independència. Aquesta és la principal proposta política d’El País de Demà, la plataforma impulsada, entre d’altres, per dirigents moderats del PDECat.

El document discutit dissabte passat a Poblet, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, aposta per recuperar els grans consensos, formula una crítica a l’actuació de l’Estat contra l’independentisme i censura els líders del procés per persistir en una via unilateral que titllen d’«autoengany i victimisme» propi d’una actitud «populista i antipolítica».

L’extens text defensa la legitimitat de la independència de Catalunya, si bé també obre la porta a «escenaris intermedis», com podrien ser «una reforma constitucional que reconegués un estatus singular de Catalunya com a comunitat nacional». La proposta principal consisteix a reformar la Constitució per permetre el «dret de secessió». Cita com a precedent la doctrina de «claredat» del Canadà, que permet exercir el dret de secessió a partir d’un acord polític que estableixi les condicions d’un referèndum d’independència que, si resulta favorable a la separació, obliga a negociar com instaurar-la. 

Notícies relacionades

Una altra alternativa proposada és un pacte amb l’Estat per celebrar un referèndum consultiu sobre la independència, opció que considera viable en l’actual marc constitucional.

Pacte de «convivència» 

El document proposa també un «pacte de convivència» amb l’Estat basat en el reconeixement de Catalunya com a realitat nacional recuperant la part de l’Estatut del 2006 considerada inconstitucional, i transferint competències en educació, llengua, cultura, dret civil i immigració, entre d’altres.