Marlaska acusa Torra de posar «en tela de judici» l'Estat de dret

El ministre considera que l'actitud del president és «poc compatible amb el fet de ser el màxim representant de l'Estat a Catalunya»

20/09/2019 El ministro del Interior en funciones, Fernando Grande-Marlaska, comparece en rueda de prensa tras el primer Consejo de Ministros celebrado en Moncloa tras la confirmación de la repetición el electoral el próximo 10N, en Madrid (España), a 20 de septiembre de 2019.

20/09/2019 El ministro del Interior en funciones, Fernando Grande-Marlaska, comparece en rueda de prensa tras el primer Consejo de Ministros celebrado en Moncloa tras la confirmación de la repetición el electoral el próximo 10N, en Madrid (España), a 20 de septiembre de 2019. / Eduardo Parra - Europa Press (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska, ha expressat aquest divendres la seva preocupació per la reacció del Parlament a la detenció de membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR), i especialment per l’actitud del president, Quim Torra, a qui ha acusat de posar «en tela de judici»l’Estat de dret.

«Sembla que la gent obvia que estem en un Estat de dret», ha assenyalat el ministre en declaracions a la cadena SER després de ser preguntat per la tensió viscuda al Parlament després de conèixer-se la presó per als set CDR acusats de pertinença a banda terrorista.

Marlaska ha retret a Torra la seva actitud i li ha recordat que és «el més alt representant de l’Estat» a Catalunya. Dit això, el titular d’Interior ha considerat que «veure el president Torra al Parlament amb aquesta actitud em sembla que és poc compatible amb el fet de ser el màxim representant de l’Estat a la comunitat autònoma de Catalunya».

També ha llançat una advertència al portaveu de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, i ha demanat als polítics ser «cauts» en els seus discursos encara que defensin l’ordenament jurídic. 

En defensa de la Guàrdia Civil

El ministre ha defensat l’actuació «extraordinària» i «professional» de la Guàrdia Civil en la detenció dels integrants dels CDR, que, ha repetit en diverses ocasions, va estar dirigida en tot moment per un jutge. Ha remarcat la importància de l’operació Judes a l’apuntar que els materials confiscats són «susceptibles de ser utilitzats per a la fabricació d’explosius».

Notícies relacionades

Sobre si espera una «tardor calenta» a Catalunya en vigílies que el Suprem dicti la sentència de l’1-O, Marlaska ha incidit que l’Estat enviarà els efectius que siguin «necessaris» i «imprescindibles» per garantir un espai segur per al conjunt dels ciutadans en «coordinació perfecta» amb els Mossos d’Esquadra.

Marlaska ha remarcat que l’article 155 de la Constitució, que reclama insistentment la dreta, s’aplicarà quan es donin els «supòsits de fet». «Estem en un Estat de dret per a tot», ha conclòs.