Cervera repeteix presidència

Torrent i Budó demanen als alcaldes que «s'impliquin» davant la sentència al procés

El president del Parlament i la consellera reclamen a 200 alcaldes que assumeixin un «paper protagonista»

Josep Maria Cervera repetirà al capdavant de l'Associació de Municipis per la Independència

alcaldes

alcaldes

2
Es llegeix en minuts
ACN

El president del Parlament, Roger Torrent, i la consellera de Presidència, Meritxell Budó, han demanat alsalcaldes catalans que les corporacions assumeixin «un paper protagonista» davant la sentència a l’1-O. Ho han fet en l’Assemblea General de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), celebrada aquest divendres a Manresa. Josep Maria Cervera, que ha sigut elegit novament president del col·lectiu d’alcaldes, ha mostrat el recolzament de l’ens, però ha lamentat que ells no tenen «cap pla» i que només poden continuar treballant «des de cada racó del territori». L’assemblea, que s’ha tancat amb crits de llibertat, ha comptat amb l’assistència de gairebé 200 alcaldes.

«Una resposta de país»

Torrent, no obstant, ha anat més enllà. Ha assegurat als alcaldes que, quan surti la sentència, «farà falta una resposta de país des dels carrers a les institucions». Per aquesta raó els ha demanat que assumeixin un «paper protagonista» en el que ha qualificat com a «moment històric». El president del Parlament ha recalcat que «hi heu estat sempre, des de la república dels anys 30 fins a l’1 d’octubre i ara també ens toca estar-hi».

Durant la clausura, Budó ha sigut la primera a ressaltar el «paper» de l’AMI en el procés i ha reiterat la necessitat que continuïn estant-hi. «Representeu la part política més pròxima a la ciutadania», ha assegurat, i ha posat com a exemple que les seves imatges, amb la vara, juntament amb el Govern, «diuen molt de la força i determinació del país». Es tracta, ha dit, d’un «recolzament explícit», però que alhora ha rebut «amenaces i repressió que comprometen el funcionament de les institucions».

Després de 18 mesos al capdavant de l’AMI, Cervera repetirà. L’alcalde del Port de la Selva ha aconseguit 169 vots dels assistents. Aquesta vegada, no obstant, compartirà presidència amb Jordi Gaseni, alcalde de l’Ametlla de Mar. Cervera serà president durant els dos primers anys i, després, Gaseni. Completen l’executiva Ramon Vancells (Monistrol de Calders), que serà el vicepresident segon; Elisabet Lizaso (Camarasa) vicepresidenta; Luís Soler (Deltebre), vicepresident, i Cristina Mundet (Villobí d’Onyar), Tònia Vila (Arenys de Munt) i Mercè Esteve (Begues), vocals. També hi seran Jordi Molinera (Altafulla), que serà el secretari, i Anna Erre (Vic), la tresorera.

Després d’haver escoltat Budó i Torrent i una vegada assumida la presidència, Cervera ha reconegut que li agradaria tenir un pla per respondre a la sentencia, «parar la repressió» o «fer efectiva la independència», però «no us ho puc dir». L’alcalde del Port de la Selva s’ha volgut comprometre a «sumar» i «buscar complicitats» per «continuar treballant des del territori».

No penjar la bandera d’Espanya

Notícies relacionades

L’AMI té, en aquests moments, 537 causes obertes, entre les quals hi ha 132 consistoris denunciats per no tenir la bandera espanyola penjada i 111 per haver aprovat la moció de sobirania fiscal. 

A 712 alcaldes se’ls va investigar per haver recolzat l’1-O i, finalment, 70 van haver de declarar. En el dia d’avui, encara hi ha 14 diligències obertes.