El TSJC jutjarà la Mesa del Parlament per l'1-O del 19 al 22 de novembre

Els exdiputats independentistes estan acusats de desobediència per la tramitació de les lleis del procés

Són Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramon Barrufet, Joan Josep Nuet i Mireia Boya

GRA260. BARCELONA, 27/07/2016.- La presidenta del Parlamento catalán, Carme Forcadell (2d), ha señalado hoy en la sesión de control al Govern en Barcelona, que el pleno es soberano para alterar el orden del día y así ha declinado reunir la Mesa por esta cuestión, pese a las reiteradas peticiones de la oposición. EFE/Alenjandro García

GRA260. BARCELONA, 27/07/2016.- La presidenta del Parlamento catalán, Carme Forcadell (2d), ha señalado hoy en la sesión de control al Govern en Barcelona, que el pleno es soberano para alterar el orden del día y así ha declinado reunir la Mesa por esta cuestión, pese a las reiteradas peticiones de la oposición. EFE/Alenjandro García / ALEJANDRO GARCÍA (EFE)

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutjarà entre els dies 19 i 22 de novembre els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament durant l’etapa de Carme Forcadell i l’exdiputada de la CUP Mireia Boya per haver permès la tramitació de les lleis del procés

En una resolució, el TSJC ha fixat les dates per al judici contra els exmembres de la Mesa Lluís Maria Corominas (PdeCAT), Lluís Guinó (PDeCAT), Anna Simó (ERC), Ramon Barrufet (PDECat) i Joan Josep Nuet (EUiA), a més de l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que seran jutjats per un delicte de desobediència. La fiscalia els sol·licita multa i inhabilitació, tot i que l’acusació popular, Vox, reclama penes de presó.

Polítics com a testimonis

El tribunal ha acceptat les proves sol·licitades per les parts, entre les quals les declaracions detestimonis. Així, hauran de declarar altres polítics, com els membres de la Mesa no acusats David Pérez i José María Espejo, el socialista Miquel Iceta, el popular Xavier García Albiol i la dirigent de Ciutadans Inés Arrimadas. El tribunal també ha acordat nomenar un intèrpret de l’aranès per assistir Mireia Boya en el seu interrogatori i durant el dret a l’última paraula.

Els diputats –cap d’ells parlamentari en l’actualitat, amb l’excepció de Guinó– seran jutjats l’endemà del judici al president de la Generalitat, Quim Torra, per haver desobeït l’ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços dels edificis públics. 

Causa enviada pel Suprem

La sala que jutjarà la Mesa integrada pel president del TSJC, Jesús María Barrientos –que, d’acord amb la llei, presideix tots els judicis de la sala civil i penal–, així com el civilista Jordi Seguí i Carlos Ramos, un dels jutges designats a proposta del Parlament i que serà ponent de la sentència.

La causa contra els membres de la Mesa –iniciada arran de diverses querelles de la fiscalia– es jutjarà al TSJC, després que el Tribunal Suprem decidís esqueixar-la del procés contra Forcadell i la resta de líders independentistes i remetre-la a l’alt tribunal català per al seu enjudiciament.

Les lleis de desconnexió

Els exvicepresidents de la Mesa Lluís Maria Corominas i Lluís Guinó, l’exsecretària primera Anna Isabel Simó, l’exsecretària quarta Ramona Barrufet, de JxSí, i Joan Josep Nuet, secretari tercer de CSQP, estan acusats de permetre que la Cambra catalana debatés resolucions a favor d’un referèndum, malgrat que el Tribunal Constitucional els havia advertit de la seva obligació d’impedir qualsevol iniciativa que suposés eludir els seus mandats.

Després de la declaració unilateral d’independència del 27-S, els membres de la Mesa de JxCat i CSQP van declarar com a investigats davant del Suprem pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació, per permetre la tramitació de lallei de referèndum que preveia l’1-O i de la llei de transitorietat nacional, aprovades pel Parlament els dies 6 i 7 de setembre del 2017 i després suspeses pel Constitucional.

L’exdiputada de la CUP Mireia Boya, per la seva part, va ser imputada pel Suprem en el cas del procés per ser qui va presentar, com a presidenta del seu grup parlamentari, la proposició de la llei de transitorietat, que creava un marc legal alternatiu a l’espanyol per al cas de què el ‘sí’ a la independència guanyés l’1-O.

Penes d’inhabilitació

En el seu escrit d’acusació, la fiscalia demana per a cadascun dels sis acusats penes de fins a un any i vuit mesosd’inhabilitació, així com una multa de 10 mesos amb una quota diària de 100 euros per un delicte continuat de desobediència greu.

Per la seva part, l’acusació particular exercida per l’Advocacia de l’Estat demana multes de 30.000 euros i inhabilitació especial d’un any i vuit mesos per a Corominas, Guinó, Simó i Barrufet, i multa de 24.000 euros i un any i quatre mesos d’inhabilitació per a Nuet i Boya, tots ells acusats de desobediència greu.

Notícies relacionades

Així mateix, l’acusació popular de Vox demana 12 anys de presó, 108.000 euros de multa i inhabilitació per a aquests sis acusats, que considera autors d’un delicte d’organització criminal i d’un altre de continuat de desobediència.

El lletrat de l’administració de justícia del TSJC ha assenyalat jornades de matí i tarda per a la celebració del judici i ha demanat al Departament de Justícia que precedeixi l’«adequació del mobiliari de la sala de vistes» perquè es pugui garantir que, durant el judici, les defenses estiguin ubicades de manera que puguin comunicar-se amb els seus clients.