Bronca majúscula al Parlament per l'empresonament dels CDR

Ciutadans i ERC es barallen en un espectacle inèdit a la Cambra catalana

Independentistes i comuns censuren l'operació de la Guàrdia Civil

zentauroepp50068467 pol parlament190926183150

zentauroepp50068467 pol parlament190926183150 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Bronca majúscula al Parlament a causa de l’empresonament de set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR). Crits, desqualificacions, esbroncades i aplaudiments van dominar l’hemicicle en una baralla entre parlamentaris que va acabar amb la marxa de diputats abans que el president desconvoqués la sessió i amb l’expulsió d’un d’ells.

L’episodi es va desencadenar quan es va donar a conèixer que el jutge del’Audiència Nacional  havia dictat presó incondicional per als set acusats d’un presumpte delicte de de pertinença a organització terrorista i tinença d’explosius. El cupaireCarles Rierava sol·licitar a Roger Torrentque suspengués el ple i convoqués una Junta de Portaveus en plena votació de les propostes de resolució del debat de política general. El president de la Cambra catalana va menysprear la petició al·legant que no podia parar les votacions per aquesta raó. Llavors els quatre anticapitalistes van abandonar l’hemicicle. Va transcórrer una calma tensa fins que, al finalitzar la ronda, dirigents de JxCat i ERC van recollir la sol·licitud de la CUP que demanava una reunió d’aquest òrgan parlamentari de forma urgent per acordar una declaració conjunta davant dels empresonaments preventius.

La seva intervenció va desencadenar crits de «llibertat» en els independentistes. El diputat de Ciutadans (Cs) Carlos Carrizosa va demanar la paraula i va etzibar que se senten «amenaçats per aquells que recolzen el terrorisme». El comentari va generar una onada de rebuig al grup contrari i alguns membres d’Esquerra van marxar. 

Torrent va cridar a l’ordre per quarta vegada a Carrizosa i el va expulsar del ple. Mentre se n’anava, va vociferar als diputats de JxCat i ERC: «¡Hem patit un cop d’Estat, feu vergonya!» i es va encarar amb Ernest Maragall i Rubén Wagensberg.

Notícies relacionades

Al finalitzar la sessió, diputats d’un i un altre signe admetien als passadissos que l’espectacle ofert va ser lamentable i públicament van cridar a la calma. La Junta de Portaveus es va reunir, Torrent va instar als grups a fer «una reflexió conjunta sobre la imatge projectada», però el PSC i el PPC van abandonar la sessió. Cs ni tan sols hi va acudir. Independentistes i comuns van acordar un text que «denuncia la campanya de criminalització» i l’«intent d’equiparar independentisme amb terrorisme», mentre rebutja l’operació de la Guàrdia Civil i exigeix «el final de la repressió».

La bronca va deixar en segon pla l’objectiu suposadament prioritari del debat: aprovar mesures socials i econòmiques beneficioses amb la ciutadania. Les aprovades no es van escapar de la polèmica: la petició que la Guàrdia Civil abandoni Catalunya i el compromís d’una amnistia si els presos de l’1-O són condemnats, així com la reprovació de la líder de Cs per les seves declaracions vinculant el president amb «pitjar el detonador». En les votacions va destacar una certa picada d’ullet del Govern als comuns, amb qui pretén aprovar els pressupostos. El PSC també va aconseguir un reconeixement en alguns assumptes sectorials. JxCat i ERC van votar mesures ja acordades en el ple de l’any passat en qüestions com guarderies, llistes d’espera o agilitació de la renda garantida de ciutadania.