EL DILEMA CATALÀ

El debat sobre resolucions reflecteix la topada entre els blocs del Parlament

Només els comuns allarguen la mà, amb condicions, a la negociació dels pressupostos de Torra

El Govern i el PSC pacten pressionar les subministradores per la pobresa energètica mentre el PP li proposa a Ciutadans una unitat electoral al Senat

24/07/2019 El presidente de la Generalitat de Cataluña, Quim Torra, interviene desde la tribuna en una sesión en el parlamento catalán.

24/07/2019 El presidente de la Generalitat de Cataluña, Quim Torra, interviene desde la tribuna en una sesión en el parlamento catalán. / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els grups parlamentaris han tornat a evidenciar la divisió frontal en dos blocs, en el segon tram del debat de política general, a l’hora de presentar les resolucions de cada partit. Hi ha hagut excepcions, com la transacció de Junts per Catalunya (JxCat) i ERC amb el PSC per desplegar la llei contra la pobresa energètica perquè ni les administracions ni els usuaris paguin el deute per pobresa energètica i que les empreses subministradores s’hi comprometin, mitjançant un conveni entre les administracions i les companyies, per a la «condonació del deute històric i a través del qual en el futur s’acrediti les persones com a vulnerables o en risc d’exclusió residencial». També exigeix sancions a les subministradores que duguin a terme talls indeguts a les vivendes. El PSC ha demanat que el Govern compleixi la llei. Ciutadans i el PP s’han mantingut en l’oposició radical a l’independentisme.

JxCat ha defensat les resolucions conjuntes amb ERC, entre les quals destaquen algunes promeses socials ja reclamades al Govern en el debat de l’any passat, com agilitar la Renda Garantida de Ciutadania, que el Parlament va exigir el 2018 reclamant aprovar el reglament de la llei; o bé també pagar als ajuntaments els retards del 2012 respecte a les guarderies –també aprovat en les resolucions del debat de l’any passat–. I en clau del procés demana l’amnistia als processats per l’1-O en cas de ser condemnats. I també que la Guàrdia Civil marxi de Catalunya.

Gemma Geis, en nom de JxCat, ha recitat la cançó de Maria del Mar Bonet «¿què volen aquesta gent, que truquen de matinada?», en relació amb els detinguts de dilluns passat i ha reivindicat el caràcter pacífic de l’independentisme. I ha acusat Ciutadans de creuar les «línies vermelles que no s’haurien de creuar». Geis ha enaltit les resolucions sectorials presentades pel seu grup i ha afirmat que voldria votar algunes propostes de l’oposició però ha al·legat que «no tenim prou recursos» per aplicar-les. I ha anunciat l’abstenció en algunes iniciatives de la CUP.

Anna Caula, d’ERC, s’ha posat el vestit governamental per considerar «inassumibles» les propostes de l’oposició des d’un punt de vista pressupostari. Caula ha criticat que s’identifiqui l'independentisme amb el terrorisme i ha carregat especialment contra Ciutadans. I al final de la seva intervenció ha reclamat la necessitat «urgent» dels pressupostos per al 2020.

La CUP parla de proves inventades

Natàlia Sànchez, de la CUP, ha advertit que l’Estat «prepara el terreny» davant la sentencia de l’1-O i ha assegurat que s’han «inventat» les acusacions dels detinguts acusats de terrorisme. «Un operatiu polític amb una intencionalitat preelectoral i presentència», ha subratllat. En les seves resolucions, algunes de les quals aprovarà el bloc del Govern, proposen un acord sobre l’autodeterminació i la independència. I una proposta de «canvi radical de les polítiques públiques del Govern». I ha carregat també contra el Govern per l’actuació dels Mossos davant la protesta per la «llei Aragonès» aquest dimecres davant el Parlament.

Ciutadans, amb el 155

El representant de CiutadansDimas Gragera, amb un altre discurs de to agre, ha defensat en la seva intervenció tornar a aplicar Catalunya l’article 155 de la Constitució per suprimir l’autogovern. «Vostès anuncien confrontació i nosaltres un altre cop que s’apliqui l’article 155 a Catalunya. vostès ho diuen obertament i nosaltres també. Ho demanem i ho reiterem. I que quan es resolguin les sentències els demòcrates acceptem aquestes sentències. Ni amnisties ni indults. A veure que vota el PSC», ha etzibat. «Ens quedarem i es quedarà la Guàrdia Civil, la proposta [de JxCat i ERC demanant que la Guàrdia Civil marxi de Catalunya] recorda els anys de plom».

El PP proposa unitat a Cs al Senat

Santi Rodriguez, del PPC, ha aprofitat el debat, en clau preelectoral, per proposar a Ciutadans una candidatura conjunta al Senat de cara a les eleccions generals, per poder aplicar el 155. Rodriguez ha destacat que Quim Torra va tenir aquest dimecres «tics autoritaris» i ha afirmat que ahir «va dictar sentència». I ha insistit que «enlloc existeix un dret reconegut a l’autodeterminació dels pobles», citant paraules de Torra en un acte de l’ANC anys enrere. «Això el que provoca és l’engany, i l’engany continuat genera frustració, que moltes vegades acaba en violència», ha conclòs. I ha mostrat el seu recolzament a la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra.

El PSC no recolzarà les resolucions del Govern

Notícies relacionades

Eva Granados, del PSC, s’ha desmarcat de la «confrontació» del Govern i ha denunciat un altre cop la inacció de l’Executiu català. «El millor que poden fer és deixar-ho córrer i convocar eleccions», ha insistit la representant socialista. A més ha denunciat que les propostes s’aproven al Parlament però el Governo no les executa i per això ha anunciat l’abstenció o el vot en contra de les propostes de JxCat i ERC. El PSC reclama en les seves resolucions el respecte a la llei i el diàleg entre catalans per posteriorment votar aquests acords.

Els comuns: pressupost o eleccions

Susanna Segovia, de Catalunya en Comú Podem, ha aprofitat per carregar, en to preelectoral, contra el Govern de Pedro Sánchez per la repetició de les eleccions generals, i contra el Govern de Quim Torra. Segovia ha remarcat la necessitat d’aconseguir uns pressupostos, però en cas contrari «les eleccions seran inevitables». Una negociació pressupostària, ha advertit, sense que «demanin xecs en blanc». Ha reclamat polítiques fiscals justes i redistributives i parar «la llei Aragonès que obre les portes a les privatitzacions». Quant al procés ha proposat un «front ampli» per a afrontar la sentència, amb diversos instruments, «ja sigui l’indult, l’amnistia o la reforma del codi penal sense sacralitzar cap via, no ens tanquem cap porta».