BARÒMETRE

El CIS dona el 34,2% dels vots al PSOE, que dobla el PP

L'enquesta consolida Podem al tercer lloc amb un 15,5%, davant de Cs (12,9%) i Vox (7,5%)

L'organisme torna a canviar la metodologia del baròmetre i aquesta vegada sí que fa servir la cuina demoscòpica

cis-voto-octubre

cis-voto-octubre

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El fracàs del debat d’investidura no llastaria els resultats del PSOE en les noves eleccions, segons el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Al contrari. L’organisme públic ha difós aquest dijous el seu últim baròmetre, el primer realitzat després de l’intent de Pedro Sánchez de ser reelegit, i atorga als socialistes una estimació de vot del 34,2%, just el doble que la del PP (17,1%) i cinc punts més del que el PSOE va aconseguir en les últimes generals (28,68%). Al darrere,Podem i les seves confluències(15,5%);Ciutadans, ja instal·lat al quart lloc en totes les enquestes després d’arribar al tercer el 28 d’abril (12,9%), iVox(7,5%).  

Albaròmetre del juliol passat, el CIS va col·locar el PSOE amb unaintenció directadel 41,3%, gairebé 30 punts per sobre del PP, que va obtenir un 13,7%. Molt a prop se situava Unides Podem (13,1%), mentre que Ciutadans passava del tercer al quart lloc amb un 12,3% i Vox aconseguia un 4,6%. Però les dades dels dos estudis no són comparables, perquè aquesta vegada l’organisme públic, presidit per l’antic dirigent socialista José Félix Tezanos, ha tornat a canviar la seva metodologia, com sempre que s’acosten eleccions, i ha recorregut a l’anomenada cuina demoscòpica, en què les respostes dels sondejats es creuen amb variables com el record de vot, l’estimació dels líders polítics, la confiança que susciten i l’opinió dels ciutadans sobre la situació actual, entre d’altres.

Sí que hi ha, no obstant, algunes xifres que es poden comparar entre el baròmetre de juliol i el de setembre. I reflecteixen una lleu caiguda dels socialistes. Els dos estudis publiquen la intenció directa de vot sobre el total del cens. El PSOE obtenia llavors, d’acord amb aquest barem, un 30,5%, i ara, un 27%.

La convocatòria i Errejón

Notícies relacionades

Els resultats de l’estudi acabat de publicar, en qualsevol cas, no són fàcilment traslladables a l’actual conjuntura. El CIS va dur a terme les seves gairebé6.000 entrevistesentre l’1 i el 18 de setembre, un període en què el PSOE i Podem portaven a terme un tímid i infructuós intent d’arribar a un acord, peròabans de l’anunci de la repetició electoral. En aquell moment tampoc havia anunciatÍñigo Errejón, antic número dos de Podem, la sevapresentació a les generals del 10 de novembre, un moviment que trastoca el tauler a l’esquerra, perjudicant les expectatives dels morats però potser també les dels socialistes.

El que sí que reflecteix el sondeig és unafartament més elevat dels ciutadansenvers els seus dirigents. Fa temps els polítics apareixen com el segon problema per als espanyols, només per darrere de l’atur, però aquesta vegada la preocupació augmenta més que mai. El 45,3% dels enquestats considera que els partits es troben entre els tres primers problemes del país. Al juliol, el percentatge era d’un 38,1%.