MISSIVA OFICIAL

Torra demana explicacions a Sánchez per les detencions dels 9 CDR

El president de la Generalitat afirma que l'operació suposa «inventar un fals relat de violència a Catalunya»

La Moncloa contesta al cap del Govern que els jutges resoldran el cas «sense cap ingerència»

80f95c39-cec6-458e-8626-1e998729cad6-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha expressat la seva «indignació» al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, a través d’una cartaen què es queixa de l’operació policial de dilluns contra els Comitès de Defensa de la República (CDR) i li demana «explicacions» per les detencions.

En la missiva, de poc més d’un foli, Torra denuncia que nou activistes dels CDR van ser «detinguts i acusats de terrorisme», en una «operació judicial-policíaca-mediàtica que es va saltar tots els principis de presumpció d’innocència» i que «servia per inventar un fals relat de violència aCatalunya».

«Li vull transmetre la meva indignació i la de tot el Govern de Catalunya, així com d’una part molt important de la ciutadania catalana, per un exemple més de la utilització dels aparells de l’Estat per a una finalitat política de part, que no es correspon amb les raons de l’existència d’aquests aparells», afirma.

«La justícia està per fer justícia. La policia està per donar seguretat i garantir l’ordre públic. I els mitjans de comunicació, per aclarir la veritat i explicar les coses tal com són», afirma.

Segons el president, «el moviment independentista ha sigut, és i serà un moviment pacífic i no-violent que busca assolir la independència» de Catalunya «sempre per mitjans democràtics».

«Detencions preventives»

Torra recorda que aquest dilluns Catalunya es va despertar «amb el soroll dels cops de porta de la Guàrdia Civil a casa de ciutadans compromesos amb la seva societat» i amb unes posteriors declaracions de la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, en què, segons critica el president, va justificar les «detencions preventives».

En concret, Cunillera va dir des de Lleida que la detenció de nou independentistes responia a una operació judicial que s’emmarca en la «prevenció de possibles actes delictius que hi pogués haver».

Notícies relacionades

Per a Torra, la idea de «detencions preventives» no hauria «de ser possible en un veritable Estat de dret», per la qual cosa demana explicacions a Sánchez per les paraules de la delegada del Govern i pel «conjunt d’actuacions dutes a terme contràries als drets i llibertats públiques». 

La resposta

El Govern de Sánchez ha respost a Torra que el Poder Judicial resoldrà «independentment, i sense cap ingerència» el cas dels CDR detinguts. Fonts de la Moncloa s’han remès, informa l’ACN, a les declaracions que ja va fer dilluns el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, en què va defensar la separació de poders com un dels «principis bàsics de l’estat de dret». I recorden que el president és a Nova York i que no dirà res més sobre això més enllà de l’expressat pel titular d’Interior.