MOVIMENTS EN L'ESQUERRA

Iglesias avisa Errejón: «A tots ens jutjaran pels fets»

El líder de Podem veu «legítim» i «previsible» el pas del seu excompany

Confia que el cap de l'Executiu després del 10-N s'avingui a la coalició

zentauroepp49209954 pablo iglesias190725135144

zentauroepp49209954 pablo iglesias190725135144 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El mandat de les bases de Más Madrid a continuar el camí cap a les eleccions generals amb Íñigo Errejón al capdavant ve a descol·locar l’esquerra espanyola. El secretari general de PodemPablo Iglesias, ha explicat que veu «legítim» i «previsible» el pas endavant que, previsiblement, farà el polític madrileny aquesta setmana.  No obstant, el dirigent morat ha advertit al seu excompany de partit que a tots els «jutjaran» pels fets i per la «fidelitat» als seus principis. «Les escissions que es presenten a les eleccions no són una novetat en la política espanyola», ha apuntat restant importància al tema en una entrevista a TVE

Sobre les lloances de Pedro Sánchez a Errejón, Iglesias ha assegurat que és normal que el cap de l’Executiu vulgui que el líder de Más Madrid es presenti als comicis quan sap que li donarà els vots gratis. «A tots ens jutjaran pels fets i per fins a quin punt hem sigut fidels als nostres principis i a la nostra paraula», ha avisat el candidat d’Unides Podem. En la mateixa línia, la setmana passada va assegurar que, al contrari que Errejón, ells no trairien els seus votants donant el seu suport a canvi de res.

A més, Iglesias ha anunciat que està mantenint contactes amb Mónica Oltra, dirigent de Compromís, per conformar una aliança de cara a la repetició electoral. «S’han establert contactes i jo crec que no estem lluny. Sumar és una cosa que la gent aprecia». De la mateixa manera, la portaveu del Consell de Coordinació de Podem, Noelia Vera, ha apuntat que estan a punt d’arribar a un acord: «Ens enfortiria més a les dues formacions». Podria així obtenir un aliat que també està buscant Errejón per presentar la seva plataforma de la mà d’altres forces autonòmiques. 

Vera ha explicat que encara es desconeix molt sobre el futur projecte d’Errejón, així que no tenen «elements» per fer una anàlisi sobre com podria afectar-los l’arribada d’aquest nou actor a la política estatal. No obstant, ha afirmat que a Unides Podem els «interessa la defensa de la unitat»: «Quan forces progressistes s’uneixen tot pot funcionar». 

«Respecte al parlamentarisme»

El secretari general morat ha demanat al seu homòleg del PSOE que «respecti el parlamentarisme» després del 10-N i s’avingui a una coalició si els resultats no deixen una majoria absoluta a sobre de la taula. «Estem molt mal acostumats de l’època de les majories absolutes», ha subratllat. Així, s’ha mostrat confiat que després dels comicis «hi haurà un Govern de coalició, de signe progressista o de signe conservador». 

Notícies relacionades

Com ja va explicar divendres passat, Iglesias ha insistit que el seu principal error durant les negociacions va ser refiar-se de la paraula del cap de l’Executiu: «En política la ingenuïtat és imperdonable». A més, ha lamentat que s’estigui «normalitzant» un «apartheid» contra la seva formació política per part dels poders econòmics

Quan se li ha plantejat la possibilitat que Unides Podem s’enfonsi en el 10-N, Iglesias ha dit que, en aquest cas, posarà el seu càrrec a disposició del Consell Ciutadà Estatal morat i delsinscrits. «Fixeu-vos-hi, ho dic sense pausa reflexiva ni dubitació», ha dit irònicament recordant la mateixa pregunta que li van fer a Sánchez i que no va contestar.