cap a les eleccions generals

Errejón sospesa presentar una candidatura al 10-N per Madrid

L'exalcaldessa Manuela Carmena es descarta com a possible cap de llista

El PSOE i Unides Podem estan tranquils i creuen que afectaria més l'adversari

46646628 60

46646628 60

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Durant les últimes setmanes, el miratge de la repetició electoral venia acompanyat sempre d’un dubte: si Íñigo Errejón presentaria el seu partit a les eleccions generals i si, en aquest cas, seria ell mateix qui dirigís el projecte, tornant a la política nacional. Quan aquest dimarts el fracàs de les negociacions entre el PSOE i Unides Podem convertia el miratge de les urnes en una realitat i activava el compte enrere per a uns nous comicis el 10-N, va arribar el moment de prendre certes decisions. El nucli pròxim a Errejón semblava disposat a tirar endavant Más País –la hipotètica versió estatal de Más Madrid– i van veure en Manuela Carmena la figura idònia per encapçalar les llistes. No obstant, aquest dijous, l’exalcaldessa de la capital va negar tres vegades que presentar-se a les eleccions entrés dins dels seus plans. 

El mes de gener passat,Errejón va abandonar Podem. Va deixar enrere el partit que va ajudar a fundar i es va sumar a Más Madrid, una iniciativa impulsada amb Carmena per presentar-se com a candidat a la Comunitat de Madrid. La decisió, vista com una traïció pels morats, va portar el polític madrileny a abandonar el seu escó. Des d’aleshores, s’ha especulat amb la seva possible tornada a la Cambra baixa encapçalant un altre partit i la repetició electoral ha sigut vista pel seu equip com una bona oportunitat. No obstant, la precipitació dels comicis fa molt difícil construir el partit a nivell nacional, de manera que estudien presentar una llista per la circumscripció de Madrid, en la qual més diputats hi ha en joc i on compten amb les bases electorals de Más Madrid. 

A sobre de la taula també hi ha la possibilitat de teixir aliances amb altres actors polítics autonòmics. La més probable seria amb Compromís. La formació valenciana ja va formar tàndem amb Podem en les eleccions del 2015 i 2016. Ara bé, poc temps després van anunciar el seu divorci. Ara, Errejón veu en ells uns possibles aliats. Però dins del partit valencià hi ha discrepància. Mentre que la vicepresidenta del Govern valencià i líder d’Iniciativa, una de les potes de Compromís, Mónica Oltra, va advocar per «no més soroll, no més forces polítiques; si potser recompondre les que hi havia», el diputat de Compromís al Congrés, que pertany al Bloc Nacionalista Valencià, Joan Baldoví, va obrir la porta a un pacte amb Errejón. 

Conseqüències impredictibles

Amb la ciutadania desencisada per la incapacitat del PSOE i Unides Podem per formar Govern, un nou partit que vingués a ocupar elmateix espectre políticpodria capitalitzar aquest afartament popular. No obstant, no és possible saber a qui perjudicaria més, en el cas que ho fes: si a Pedro Sánchez o a Pablo Iglesias. Així, els socialistes i els morats no es van posar d’acord sobre a qui afectaria la hipotètica candidatura d’Errejón. 

Notícies relacionades

Des de Ferraz, el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, va assegurar que estava tranquil: «Que es presenti qui vulgui. Unes eleccions estan per a això. No ens preocupa, perquè l’espai que ve a representar és una ruptura de l’espai del qual [Errejón] ve. Els preocupats han de ser d’altres», va dir amb referència a Podem. No obstant, el president del Govern en funcions ha apuntat en una entrevista a La Sexta que veu coses «positives i esperançadores» en Errejón. Així, ha recordat que el líder de Más Madrid va explicar que ell hauria acceptat l’oferta socialista del juliol a Unides Podem o que hauria donat gratis els seus vots a la Comunitat de Madrid per evitar que governés l’extrema dreta. 

En les línies podemistes asseguren que no estan preocupats davant la possibilitat que Errejón es presenti al 10-N. La portaveu Yolanda Díaz ha advertit que, en les passades eleccions municipals, qui es va emportar el «pessic real» per la presència de Más Madrid va ser el PSOE madrileny, liderat per l’exentrenador de bàsquet Pepu Hernández.