creades per a les eleccions generals

Twitter i Facebook tanquen 359 comptes atribuïts al PP per 'spam' polític

Génova 13 nega qualsevol pràctica d'aquest tipus

FILE PHOTO  People holding mobile phones are silhouetted against a backdrop projected with the Twitter logo in this illustration picture taken September 27  2013  REUTERS Kacper Pempel Illustration File Photo

FILE PHOTO People holding mobile phones are silhouetted against a backdrop projected with the Twitter logo in this illustration picture taken September 27 2013 REUTERS Kacper Pempel Illustration File Photo / Kacper Pempel (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Twitter i Facebook han suspès un total de 359 comptes atribuïts al PP dedicats a potenciar l’opinió pública artificialment en les setmanes anteriors a la convocatòria electoral del 28-A i augmentar la interacció mitjançant «comportaments de ‘spam’», segons han informat les dues xarxes. 

Twitter ha comunicat en la nova actualització del seu informe de transparència el tancament d’una xarxa de 259 comptes «operada» pel PP que va ser activa «durant un període relativament curt de temps», concretament durant els mesos de febrer i març del 2019.

Totes es van crear en aquest període de dos mesos i, segons les conclusions de la xarxa social, presentaven un «comportament de ‘spam’» i es dedicaven a retuitejar altres missatges i altres comptes «per augmentar la interacció» de «manera artificial». Segons la base de dades aportada per la xarxa social, els més de 200 comptes suspesos s’administraven des de diferents punts d’Espanya, i majoritàriament es dedicaven a criticar el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, i la resta de partits, i enaltien el discurs del president del PP, Pablo Casado.

Fa diversos anys que la firma nord-americana posa el focus en la lluita contra la desinformació i les ‘fake news’, i mira d’aturar l’ocupació de ‘bots’ o robots amb finalitats polítiques.  Ja al juny, va tancar 130 perfils falsos relacionats amb el moviment independentista a Catalunya i amb ERC, al considerar que «intentaven influir en la conversa pública».

També a Facebook i Instagram

Per la seva banda, Facebook ha anunciat aquest mateix divendres el tancament de 65 comptes en aquesta plataforma i 35 més a Instagram, vinculades així mateix al PP, que centraven el seu contingut a disseminar notícies polítiques sobre les eleccions i aquest partit i a criticar els seus contrincants polítics.

Quant al total de perfils (que poden administrar més d’una pàgina o grup) suspesos a Facebook, la xarxa social ha informat en el seu blog corporatiu que pertanyien a «persones associades al Partit Popular» i, en línia amb el cas de Twitter, es dedicaven a «amplificar un contingut» mitjançant l’ús de comptes falsos. Informa que van gastar entorn de 1.275 dòlars (1.155 euros) en anuncis publicitaris, que també gestiona Facebook, i que alguns dels 35 comptes d’Instagram comptaven amb fins a 5.000 seguidors.

Aquesta acció, informa Facebook, es va fer en col·laboració amb personal de Twitter, una cosa que continuaran fent «per monitorar i actuar si es detecten infraccions futures». Juntament amb la desconnexió dels 259 comptes del PP a Espanya, Twitter també ha pres mesures contra xarxes de milers de comptes falsos a la Xina i Hong Kong –que alimentaven les fortes protestes que van durar diverses setmanes–, l’Equador, l’Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Egipte. 

El PP ho nega

Notícies relacionades

Per la seva banda, el PP ha rebutjat l’acusació, remarcant que «mai» ha creat comptes falsos, ja que creu que «l’efectivitat real a les xarxes» només s’aconsegueix amb «voluntaris reals». «Una altra qüestió és el que puguin fer usuaris de la xarxa que, sota la seva responsabilitat, interactuen amb els comptes del nostre partit, com ho poden fer igualment amb els comptes d’altres formacions», matisen.

 A finals de març, ‘Eldiario.es’ ja va denunciar que aquest partit utilitzava un «comando de bots». «Repliquen contingut de manera automàtica, utilitzen imatges propagandístiques de Casado i reprodueixen textualment els mateixos missatges», explicava aquest mitjà fa mesos. També llavors Génova 13 ho va negar.