XARXES SOCIALS

Twitter es posa dur contra els robots

La plataforma prohibeix qualsevol intent d'usar robots i causa la ira dels conservadors als EUA

Nombrosos comptes independentistes a Catalunya es van queixar de la rebaixa de seguidors

zentauroepp16424762 president barack obama pauses during his live tweet as twitt180222113842

zentauroepp16424762 president barack obama pauses during his live tweet as twitt180222113842 / PABLO MARTINEZ MONSIVAIS

3
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

Després de l’escàndol per com la propaganda russa havia manipulat les xarxes socials als Estats Units, Twitter ha anunciat que vetarà l'ús de robots per automatitzar l’enviament de missatges. Els robots o bots són comptes que simulen ser de persones reals, però que han sigut creats per empreses o grups per difondre missatges, la majoria de les vegades polítics o publicitaris, o per inflar el nombre de seguidors d’algú. Per a les xarxes socials i per a les marques són un frau perquè generen una sensació artificial d’abast d’un missatge o d’importància d’alguna cosa o d’algú (el cas dels falsos influencers, per exemple).

    La plataforma que dirigeix Jack Dorsey ha publicat un article al seu blog corporatiu en què recorda que «es prohibeix qualsevol intent d’utilitzar automatització per al propòsit de publicar o difondre spam i que aquest comportament pot acabar en l’aplicació de mesures disciplinàries». Disciplina, òbviament, sobre les condicions d’ús que accepta l’usuari quan entra a la xarxa social de microblòguing.

L’empresa recorda que el mes de gener passat ja van anunciar que hi hauria canvis per limitar la capacitat d’usar diversos comptes des d’un únic usuari, una cosa que realitzen diversos serveis com Tweetdeck, que va comprar Twitter fa uns anys, o el molt popular gestor de xarxes socials Hootsuite. «Aquests canvis són un pas important per assegurar que ens prevenim de l’activitat maliciosa que ataca converses crucials a Twitter, incloent-hi les eleccions als Estats Units i a la resta del món».

Twitter revela que van començar llavors a implantar aquests canvis, que van comunicar als seus desenvolupadors. La platorma passa a prohibir que es publiqui el mateix missatge (o «substancialment semblant») des de diversos comptes, es premi el botó de «M’agrada» o es retuitegi, fins i tot que es programin aquestes accions, si ho realitza un mateix usuari.

‘TRENDING TOPICS’ FORÇATS

El tema de l’usuari és clau. La plataforma considera idèntics els comptes que utilitzin diversos noms i la mateixa etiqueta i els frena per evitar que es creïn trending topics artificialment. Twitter genera trending topics quan molts usuaris emeten missatges amb la mateixa etiqueta o la mateixa paraula clau des d’un mateix lloc. Per exemple, un concert, un partit de futbol o les eleccions en un lloc, un país o una zona.

La plataforma assegura que seguirà permetent que hi hagi comptes que autoritzin serveis, com les alertes del temps o missatges automàtics quan es publica alguna cosa (RSS), però que només es podrà fer des d’un únic compte, i no des de diversos a la vegada. L’única excepció que aplicaran, afirmen, serà en el cas de serveis públics i per situacions d’emergència.

TWEETDECK I ELS ALTRES

L’anunci afecta, de moment, només Tweetdeck, el programa més popular per fer anar diversos comptes a Twitter i que és propietat de Twitter des del 2011, quan el van comprar als seus desenvolupadors. Però altres plataformes estan afectades com Hootsuite, Buffer o Social Pilot.

La mesura, anunciada ahir, va causar la ira de grups conservadors dels Estats Units que afirmen que han perdut «centenars de seguidors» i que Twitter els ha bloquejat comptes «de persones reals». La queixa, recollida per diversos blogs nord-americans, entre els quals hi ha Gizmodo, és similar a les d’altres activistes en altres llocs del món.

A Catalunya, diversos comptes independentistes s’han queixat d’haver perdut seguidors durant aquest últim mes. Alguns ho han arribat a vincular a un intent de censura i ho atribuïen a la nova directora general de Twitter a Espanya, Nathalie Picquot, que està casada amb un cosí segon del Rei. 

Notícies relacionades

Des de Twitter Espanya van negar el que atribueixen a «una teoria de la conspiració» i van defensar el currículum professional de la seva nova primera executiva, que ha passat una gran part de la seva carrera com a directiva de Google i altres empreses de publicitat a internet.

Twitter recorda igualment que ha sigut l’única companyia que s’ha negat a vetar els pseudònims per protegir «la llibertat d’expressió dels seus usuaris», cosa que ha suposat fins i tot problemes amb el Govern nord-americà, i atribueix el possible esborrament de comptes a les seves polítiques antispam, l’últim reforç de les quals va començar el Nadal passat.