SEGURETAT CIUTADANA

El TSJC redueix la presència policial a sis jutjats abans de la sentència de l'1-O

Els agents només hauran de custodiar la Ciutat de la Justícia i el Palau, seu del tribunal

La policia havia lamentat haver de destinar recursos a aquest operatiu en un moment de falta d'efectius

zentauroepp46873462 mossos ciutat justicia190208140856

zentauroepp46873462 mossos ciutat justicia190208140856 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha ordenatreduir la custòdia policial alsjutjats del Vendrell, Gandesa, Balaguer, Cervera, Solsona i Berga a partir del 23 de setembre. És a dir, dies abans que es conegui la sentència del Tribunal Suprem per la declaració unilateral d’independència i la consulta sobiranista de l’1-O. El TSJC limita ara aquesta presència policial només a la Ciutat de la Justícia i al Palau, seu del tribunal.  

El febrer passat, el TSJC va ordenar als Mossos vigilància permanent davant de tots els 70 jutjats de Catalunya després que es produïssin atacs dels CDR davant d’una vintena de seus judicials. Segons el decret de Barrientos, els comandaments de la policia de la Generalitat li han comunicat que els riscos que hi havia quan es va prendre aquesta mesura s’han «diluït».  El 13 de maig passat, el tribunal ja va ordenar una primera retirada de la vigilància a la majoria de jutjats. Ara l’ordre afecta les seus del Vendrell, Gandesa, Balaguer, Cervera, Solsona i Berga.  

Notícies relacionades

Tant la Conselleria d’Interior que dirigeix Miquel Buch com la cúpula delsMossos havien lamentat l’esforç que suposava aquest dispositiu, batejat amb el nom d’operació Toga, en un moment de falta d’agents per cobrir totes les necessitats de seguretat ciutadana, que, a més, han coincidit amb l’augment de fets delictius a Barcelona. El desplegament de 470 agents davant dels jutjats va reduir el nombre de patrulles al carrer. El descens d’agents en servei era tan important que en algunes comarques els faltaven patrulles policials a les nits i en altres casos, durant tot el dia. 

El sindicat de Mossos USPAC va enviar l’agost passat una carta al Tribunal Suprem demanant-li que es replantegés aquest dispositiu Toga davant del repunt de la delinqüència per la falta d’efectius.