PER RESOLDRE LES RECUSACIONS

El TSJC ajorna fins al 18 de novembre el judici a Torra pels llaços

El tribunal argumenta que no disposa de prou temps per resoldre les recusacions de magistrats presentades pel president

20190920 453456 juiciotorrae 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ajornat fins al 18 de novembre la celebració del judici contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per haver desobeït la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs dels edificis públics, entre els quals el del Palau de la Generalitat. La raó és que no disposa de prou temps per resoldre les recusacions de magistrats plantejades per l’advocat del mandatari català.

El jutge d’instrucció d’aquest incident, Carlos Ramos, ha decidit no acceptar la seva pròpia recusació i ha proposat que s’inadmeti la dels magistrats Jesús María Barrientos i Mercedes Armas, que han de jutjar el president. La decisió final correspon a la denominada sala 77 de l’alt tribunal, que ha d’estar composta per diversos magistrats.  

Torra va recursar tres dels magistrats. Dos d’ells, entre els quals hi ha el president del tribunal, Jesús María Barrientos, l’havien de jutjar. El tercer va ser el jutge Carlos Ramos, que, precisament, era qui havia de tramitar aquesta recusació. La defensa del president va al·legar en aquest cas que està «estretament vinculat» al PSC, perquè va ser nomenat magistrat a proposta del Parlament i a instàncies d’aquest partit. 

El TSJC afirma en la interlocutòria per la qual ajorna la vista que «resulta materialment» impossible que la sala pugui resoldre les recusacions, en les quals han de donar la seva opinió la fiscalia, la defensa i l’acusació particular. Elpresident s’havia d’asseure al banc dels acusats el 25 de setembre per desobediència per haver-se negat a retirar la pancarta amb el llaç groc del balcó del Palau de la Generalitat i d’altres edificis de la seva competència. La vista durarà dos dies i se celebrarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la condició d’aforat del mandatari català. 

Un any i vuit mesos d’inhabilitació

Notícies relacionades

La fiscalia sol·licita per a Torra un any i vuit mesos d’inhabilitació especial i una multa de 30.000 euros per un delicte de desobediència, al «desatendre obertament» les ordres de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar els llaços grocs dels edificis públics durant la campanya electoral per a les municipals.

Fonts de la Generalitat han lamentat que el TSJC hagi publicat a través del seu compte de Twitter l’ajornament del judici a Torra, abans de notificar-ho a la seva defensa, i han afegit que la suspensió del judici demostra que les presses són incompatibles amb el dret a un procés amb les garanties necessàries i a un jutge imparcial. Les mateixes fonts han recalcat que el canvi de data no alterarà la línia de defensa de Torra ni el seu convenciment que la vista no s’hauria de celebrar.