Torra demana recusar un tercer jutge del TSJC per estar a prop del PSC

El president de la Generalitat suma aquesta petició a la que ja va fer contra els magistrats Barrientos i Mercedes

GRAFCAT3257. BARCELONA, 27/08/2019.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra, durante la primera reunión del ejecutivo catalán, celebrada tras el paréntesis estival, en la que se podría acordar llevar al Gobierno a los tribunales para reclamarle el pago de 874 millones de euros pendientes, en el inicio de un curso político marcado por la sentencia del juicio del procés.EFE/ Quique García

GRAFCAT3257. BARCELONA, 27/08/2019.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra, durante la primera reunión del ejecutivo catalán, celebrada tras el paréntesis estival, en la que se podría acordar llevar al Gobierno a los tribunales para reclamarle el pago de 874 millones de euros pendientes, en el inicio de un curso político marcado por la sentencia del juicio del procés.EFE/ Quique García / Quique García (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Efe / Barcelona

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat també la recusació del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Carlos Ramos, al·legant que està «estretament vinculat» al PSC perquè va ser nomenat magistrat a proposta del Parlament i a instàncies d’aquest partit.

En un escrit a què ha tingut accés Efe, la defensa de Torra presenta davant del TSJC un nou incident de recusació contra Ramos, que se suma al que ja va plantejar contra Barrientos i Mercedes Armas, dos dels magistrats que han de jutjar el president català per negar-se a retirar els llaços grocs dels edificis públics en campanya electoral.

Torra argumenta al seu escrit que Ramos, que divendres va ser designat instructor de l’incident de recusació contra Barrientos i Armas, també ha de ser apartat d’aquest procediment, ja que va ser nomenat magistrat del TSJC a proposta del Parlament i a instàncies del PSC, una formació que «ha destacat enormement pel seu interès» en el fet que el president català dimiteixi o convoqui eleccions.

Carlos Ramos, que precisament va ser qui va instruir la querella de la fiscalia contra Torra per no retirar els llaços, té pendent resoldre l’incident de recusació contra Barrientos i Armas que va presentar el president de la Generalitat, quan falten tot just uns dies per a l’inici del judici, assenyalat per al 25 i 26 de setembre.

Coincidència amb el debat

La nova petició de recusació plantejada per Torra podria obligar a retardar la celebració del judici, que el president de la Generalitat havia demanat ajornar perquè coincideix amb el debat de política general del Parlament, segons fonts jurídiques consultades per Efe.

Torra motiva la recusació contra Ramos en el fet que el magistrat pot tenir un interès directe en la causa, ja que va ser inclòs pel PSC en la terna de candidats que el 2004 va proposar aquest grup parlamentari, junt amb els d’ERC i ICV, per formar part de l’alt tribunal català.

Segons la defensa de Torra, el PSC, «partit estretament vinculat amb el magistrat recusat», té tant interès a apartar el president català que el 4 d’abril es va celebrar un ple a proposta d’aquesta formació en el qual se li va reclamar que se sotmetés a una qüestió de confiança o convoqués eleccions.

Pena d’inhabilitació

La destitució de Torra és una «obsessió política» per al PSC, raona la seva defensa, que recorda que el president de la Generalitat afronta en el seu judici pels llaços una pena d’inhabilitació, efecte «buscat políticament» pel PSC «i com més ràpid millor».

L’escrit remarca la «controvèrsia que sempre hi ha hagut» sobre el fet que part dels magistrats dels alts tribunals de justícia siguin designats pels parlaments autonòmics i recorda que al seu dia el mateix Barrientos va manifestar la seva «desconfiança» cap a aquest tipus de nomenaments d’origen polític».

Notícies relacionades

Un altre dels motius que esgrimeix la defensa de Torra contra Ramos és que el magistrat va rebutjar admetre a tràmit un altre incident de recusació que la defensa va presentar contra ell quan va decidir enviar a judici el president de la Generalitat per desobediència, per no retirar els llaços grocs de recolzament als polítics presos.

L’advocat de Torra assenyala que, si ja llavors va tenir «dubtes seriosos de la imparcialitat de Ramos» en la instrucció de la causa, en aquest moment és «molt més evident», ja que serà l’encarregat de resoldre sobre les recusacions de dos dels seus companys.