PSOE i Podem agreugen la batalla per la culpa del 10-N

«Sánchez em va mentir. Em penedeixo de confiar en la seva paraula», assenyala Iglesias

El Govern acusa els morats de no ser dignes de «la confiança per gestionar»

zentauroepp49686814 file photo  spain s acting prime minister pedro sanchez gree190903121515

zentauroepp49686814 file photo spain s acting prime minister pedro sanchez gree190903121515 / Juan Medina

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

La ressaca de les frustrades negociacions d’investidura continua marcada pels atacs continus entre PSOE i Podem, però de forma més cruenta, ara que tot ha saltat pels aires i Espanya ha entrat de ple en la precampanya per a les eleccions del 10 de novembre. Mentre la dreta exhibeix la seva sintonia, l’esquerra encara posa el dit a la ferida. «Pedro Sánchez em va mentir», va dir aquest divendres Pablo Iglesias. «En absolut li va mentir», va contestar el Govern, acusant els dirigents d’Unides Podem de no ser dignes de«la confiança per gestionar».

Aquest intercanvi d’acusacions, que es prolongarà com a mínim fins als comicis, es va produir un dia després que Sánchez justifiqués amb una contundent frase el seu rebuig a la intenció original dels morats de controlar ministeris de la importànciad’Hisenda i Transició Ecològica. «Jo seria president del Govern, però a la nit no dormiria tranquil, ni tampoc el 95% dels ciutadans, inclosos molts votants d’Unides Podem», va assenyalar el president en funcions.

Per Iglesias, Sánchez«va faltar» al «respecte a molta gent». Perquè el «normal» en la majoria de comunitats autònomes i països de l’entorn europeu, va dir a Antena 3, són els governs de coalició. «El que ésanormalés algú que diu que per dormir bé ha de tenir tots els ministres i tot el poder», va argumentar. I això, va reconèixer el líder de Podem, que al juliolva rebutjar l’oferta del PSOE perquè la seva formació ocupés una vicepresidència i tres ministeris, és una cosa que va tardar a entendre. Quan ho va fer, segons el seu relat, va ser massa tard. «Si em penedeixo d’alguna cosa, és de confiar en la seva paraula: Pedro em va mentir», va dir IglesiasPedro em va mentir».

La prova de juliol

Notícies relacionades

Per als socialistes, l’acusació no se sosté. Posen com a prova la proposta de l’estiu, que Podem va considerarinsuficienti Sánchez no va voler tornar a oferir al setembre, quan es van reprendre tímidament unes negociacions d’investidura que, en el fons,ja van arribar trencadesarran del xoc inicial. Constatat el fracàs, ara es tracta de traslladar a l’electorat, que haurà de votar per quarta vegada en unes de generals en poc menys de quatre anys davant de la incapacitat dels partits per posar-se d’acord, que la culpa és de l’altre. El PSOE retrata Podem com una organització disposada a provocar la tornada a les urnes per poder comptar amb«alguna butaca més»i Podem retrata el PSOE com un partital·lèrgic a cedir qualsevol parcel·ladins del Govern central.

«Sánchez en absolut va mentir a Iglesias», va dir la portaveu del Govern, Isabel Celaá, després del Consell de Ministres. «Se’ls va oferir un govern de coalició i ells no van ser capaços de valorar-lo –va concloure des de la Moncloa. Si un no valora el que té, i més si es tracta del Govern d’Espanya, ¿com pot ser dipositari de la confiança per gestionar?».