REUNIÓ DE L'EXECUTIVA

Sánchez: «Espanya no dormiria amb Podem en el Govern»

El president demana una resposta progressista a la «desacceleració» econòmica

El líder socialista creu que una coalició amb Rivera és «ciència-ficció»

undefined49929728 madrid 19 09 2019  pol tica   el presidente del gobierno en 190919124854

undefined49929728 madrid 19 09 2019 pol tica el presidente del gobierno en 190919124854 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol / Juan Ruiz Sierra / Madrid

Pedro Sánchez admet sense condicions per primera vegada que l’economia espanyola viurà una «desacceleració» econòmica, un «refredament» que necessita un Govern estable que apliqui polítiques progressistes per ajudar les classes mitjana i treballadora en moments difícils. El president en funcions defensa que, davant d’aquest horitzó amenaçador, és vital un Executiu sòlid, professional, allunyat de la idea de coalició amb Unides Podem que, segons el seu parer, hauria implicat l’entrada a la Moncloa de perfils sense experiència per encarar les turbulències a les quals s’enfronta el país. En una entrevista a LaSexta aquest dijous, va posar nom a aquest temor. «Jo seria president del Govern, però a la nit no dormiria tranquil ni tampoc el 95% dels ciutadans»,si hagués acceptat la coalició, va repetir en diverses ocasions. Entre els insomnes, va dir, hi hauria fins i tot els votants morats. Va remarcar que no va ser una decisió senzilla i va demanar als espanyols que comprenguessin que, per responsabilitat, no podia compartir el Govern i carteres d’«enorme transcendència»amb persones«sense experiència de política i de gestió».

El president en funcions va carregar contra Pablo Iglesias, el va acusar de voler crear un Executiu «bicèfal» i de ser capaç, fins i tot,d’«arrambar» contra Manuela Carmena a l’Ajuntament de Madrid.

Va admetre que comprèn el sentiment de frustració de la ciutadania per la repetició electoral, però va insistir que el camí fàcil no sempre és el bo: «¿Val la pena un govern condemnat a fracassar en uns mesos?», va plantejar, i va mostrar de nou les seves discrepàncies amb els morats en la la crisi catalana. Ara, considera, la ciutadania té «molta més informació» per afrontar el 10-N i«tancar una fase d’inestabilitat política».

Aquest Executiu fort, va dir, no passa per un pacte de Govern amb Ciutadans després del 10-N, com assenyala Iglesias. «Em sembla de ciència-ficció»,va concloure.

Debat a cinc

El president en funcions insistirà en aquests arguments durant els gairebé dos mesos que queden fins a les eleccions. També en l’únic debat en què ha acceptat participar, que aquesta vegada, amb Pablo Casado, Albert Rivera i Iglesias i el mateix Sánchez, comptarà amb Santiago Abascal. Els socialistes van apostar sense èxit a la passada campanya per la presència de Vox en aquestes cites. Els venia bé per cridar a la participació davant l’avanç de la «triple dreta». Però ara, amb el partit ultra en declivi i Casado més centrat, «hi ha menys por»,reconeixen en la direcció del PSOE. 

Aquest canvi, juntament amb l’enuig que pot haver provocat la tornada a les urnes, fa que el principal temor entre els socialistes, inclosos nombrosos barons, sigui la desmobilització del seu electorat. Per combatre aquest ànim, el secretari d’Organització, José Luis Ábalos, va dir després de l’executiva del partit: «No hi ha cap por de l’abstenció». 

Notícies relacionades

En la direcció del PSOE consideren que un dels factors fonamentals del 10-N serà la percepció de qui és el responsable de la repetició electoral. Mentre l’oposició assenyala Sánchez, els socialistes miren cap al PP, a Cs i sobretot a Podem, amb qui el president en funcions va descartar durant la reunió interna abordar una coalició de govern després dels comicis.  

«Jo sento que el meu propi vot me l’han robat, que m’han usurpat aquesta victòria electoral», va dir després Ábalos en roda de premsa. En escassos minuts va acusar l’oposició de «boicotejar» la formació de govern, «abusar del procediment» d’investidura, comportar-se segons el «tacticisme personalista» dels seus líders i tenir «propòsits infantils». El més assenyalat va ser el líder de Podem. «Pot entendre’s que la dreta vulgui repetir eleccions –va explicar–. El que no és tan comprensible és que Iglesias hagi donat una bola extra a la dreta».