JUDICI DEL PROCÉS

Cuixart: «Potser em condemnen a 14 anys. ¿I què? Els viurem»

El líder d'Òmnium anuncia que complirà «íntegrament» la pena i que renuncia a qualsevol reducció penitenciària

Afirma que Catalunya entra en un «escenari de lluita antifranquista» i avisa que la resposta a la sentència no pot ser una foto

zentauroepp47134551 cuixart190709112725

zentauroepp47134551 cuixart190709112725

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha anunciat aquest divendres, quan es compleixen dos anys de les protestes davant de la Conselleria d’Economia que el van portar a la presó, que «complirà íntegrament la condemna» que li imposi elTribunal Suprem–la qual que ja dona per feta–i que renuncia a qualsevol reducció de la pena.

«Potser em condemnen a 14 anys de presó. ¿I què? Els viurem. O perdíem la por o ens enfonsàvem», ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Així, Cuixart ha explicat que no ha firmat el programa individual de tractament que ofereix la presó i que dona accés a permisos penitenciaris. Ara bé, no significa que no pugui acollir-se a un tercer grau quan ja s’hagi complert part de la pena. 

Ha avançat que Òmnium no demanarà a l’Estat capindulti ha defensat unaamnistia: «Amb una amnistia l’Estat admet públicament que els fets pels quals hem sigut condemnats són injustos», ha argumentat.

«Fax al Rei: ho tornarem a fer»

Cuixart ha assenyalat que Catalunya «entra en una fase de lluita antifranquista» i ha advertit a les forces independentistes, que discrepen sobre quina ha de ser la resposta a la sentència, que aquesta resposta no pot ser només una fotografia. El dirigent d’Òmnium ha remarcat que seria «una falta de respecte» no donar una resposta política a la resolució del Suprem. «Això no es resol amb una foto, que quedi clar. Si es parla d’unitatper no fer-la, la societat els passarà per sobre», ha afirmat en un missatge directe a ERC i Junts per Catalunya.

Aquesta resposta política, ha apuntat, ha de suposar «no renunciar a cap dret, incloent-hi el d’autodeterminació». «La resposta a la sentència haurà de ser de solidaritat i haurà de tenir un objectiu d’horitzó polític», ha afegit. I ha fet una proposta, en la línia del seu famósal·legat final en el judici del procés, en què va afirmar que «ho tornaria a fer». Una resposta podria ser «un fax al Rei amb els noms dels presos, perquè ho tornarem a fer», ha dit.

Notícies relacionades

Sobre les eleccions generals del 10-N, Cuixart ha instat els ciutadans a acudir a les urnes: «Cal anar a votar. No oblidem que el camí està marcat. L’Estat està disposat a acabar amb l’autonomia de Catalunya», ha advertit.