18 febr 2020

Anar al contingut

JUDICI DEL PROCÉS

Cuixart: «Potser em condemnen a 14 anys. ¿I què? Els viurem»

El líder d'Òmnium anuncia que complirà «íntegrament» la pena i que renuncia a qualsevol reducció penitenciària

Afirma que Catalunya entra en un «escenari de lluita antifranquista» i avisa que la resposta a la sentència no pot ser una foto

Agencias

Cuixart: «Potser em condemnen a 14 anys. ¿I què? Els viurem»

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha anunciat aquest divendres, quan es compleixen dos anys de les protestes davant de la Conselleria d’Economia que el van portar a la presó, que «complirà íntegrament la condemna» que li imposi elTribunal Suprem –la qual que ja dona per feta– i que renuncia a qualsevol reducció de la pena.

«Potser em condemnen a 14 anys de presó. ¿I què? Els viurem. O perdíem la por o ens enfonsàvem», ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Així, Cuixart ha explicat que no ha firmat el programa individual de tractament que ofereix la presó i que dona accés a permisos penitenciaris. Ara bé, no significa que no pugui acollir-se a un tercer grau quan ja s’hagi complert part de la pena. 

Ha avançat que Òmnium no demanarà a l’Estat cap indult i ha defensat una amnistia: «Amb una amnistia l’Estat admet públicament que els fets pels quals hem sigut condemnats són injustos», ha argumentat.

«Fax al Rei: ho tornarem a fer»

Cuixart ha assenyalat que Catalunya «entra en una fase de lluita antifranquista» i ha advertit a les forces independentistes, que discrepen sobre quina ha de ser la resposta a la sentència, que aquesta resposta no pot ser només una fotografia. El dirigent d’Òmnium ha remarcat que seria «una falta de respecte» no donar una resposta política a la resolució del Suprem. «Això no es resol amb una foto, que quedi clar. Si es parla d’unitat per no fer-la, la societat els passarà per sobre», ha afirmat en un missatge directe a ERC i Junts per Catalunya.

Aquesta resposta política, ha apuntat, ha de suposar «no renunciar a cap dret, incloent-hi el d’autodeterminació». «La resposta a la sentència haurà de ser de solidaritat i haurà de tenir un objectiu d’horitzó polític», ha afegit. I ha fet una proposta, en la línia del seu famós al·legat final en el judici del procés, en què va afirmar que «ho tornaria a fer». Una resposta podria ser «un fax al Rei amb els noms dels presos, perquè ho tornarem a fer», ha dit.

Sobre les eleccions generals del 10-N, Cuixart ha instat els ciutadans a acudir a les urnes: «Cal anar a votar. No oblidem que el camí està marcat. L’Estat està disposat a acabar amb l’autonomia de Catalunya», ha advertit.