18 febr 2020

Anar al contingut

TRÀMIT SENZILL

Com donar-se de baixa per no rebre propaganda electoral en tres passos

L'INE permet tramitar a la seva web l'exclusió del cens que s'entrega als partits per als enviaments postals

Si ho fas abans del 7 d'octubre, ja no rebràs la propaganda de les eleccions generals del novembre

Berta López

Com donar-se de baixa per no rebre propaganda electoral en tres passos

FERRAN NADEU

La repetició de les eleccions generals (quatre en menys de quatre anys) ha disparat l’interès per deixar de rebre propaganda electoral, la qual cosa a més suposa un estalvi econòmic i ambiental important. El tràmit és molt més fàcil del que t’imagines i es pot efectuar a la web de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) en tres passos –si ho fas fins al 7 d’octubre, ja no rebràs propaganda d’aquestes eleccions generals–: 

1. Aconseguir el codi d’accés

Al començar els tràmits apareix l’únic escull: és necessari el certificat electrònic o que estiguis registrat en el sistema Cl@ve PIN (dos mètodes que també et serviran per a qualsevol tipus de tràmit ‘online’ amb l’Administració pública). En cas que no en disposis de cap, el més senzill d’obtenir és la Cl@ve PIN, perquè no requereix anar en persona a cap organisme oficial (aquí et detallem com aconseguir la Cl@ve PIN o el certificat electrònic).

Quan ja tinguis la teva Cl@ve PIN o certificat electrònic, pots accedir al següent pas.

2. Entra a la pàgina de l’INE

Entra a la pàgina web de l’INE per sol·licitar la baixa dels enviaments de propaganda electoral i escull la manera d’accedir-hi: certificat digital o Cl@ve PIN.

Pàgina web de l’INE per demanar la baixa pel que fa als enviaments de propaganda electoral

Pàgina web de l’INE per demanar la baixa en els enviaments de propaganda electoral.

3. Demana l’exclusió de la base de dades dels partits

Després d’identificar-te, apareixerà una pantalla amb les teves dades: DNI, nom i cognoms i data de naixement. Sota de les dades personals, hauries de constar com a «inclòs» en l’apartat de «situació actual en còpies de partits polítics». Per demanar-ne l’exclusió, prem el botó «Enviar sol·licitud», pel qual sol·licitaràs donar-te de baixa de la base de dades que els partits reben abans de les eleccions per remetre la seva propaganda electoral juntament amb les paperetes.

Pàgina de l’INE des d’on enviar la sol·licitud d’exclusió de l’enviament de la propaganda electoral

Pàgina de l’INE des d’on enviar la sol·licitud d’exclusió.

Després d’això, hauries de veure a la pantalla un missatge de confirmació amb el text «Sol·licitud d’exclusió enviada». Des d’aquesta pàgina també podràs demanar un justificant a PDF polsant sobre el botó «Obtenir justificant».

Pàgina de l’INE de confirmació que el procés de baixa de la propaganda electoral s’ha fet amb èxit

Pàgina de l’INE de confirmació que el procés de baixa ha finalitzat amb èxit.

Atès l’elevat nombre de sol·licituds, la pàgina de l’INE falla en algunes ocasions. Si és el teu cas, veuràs un missatge que t’avisarà que «s’ha produït un error en l’aplicació». La solució és tornar a intentar-ho més tard o amb un altre navegador.

Pàgina d’error del procés de baixa de la propaganda electoral al web de l’INE

Pàgina d’error de la web de l’INE.

Recorda que l’estat que hagis escollit (inclusió o exclusió) estarà vigent en les següents convocatòries electorals, per la qual cosa hauràs de tornar a modificar-lo manualment si desitges canviar d’opció.

Com obtenir la Cl@ave PIN o el certificat electrònic

Cl@ve PIN: accedeix a la seu electrònica de l’Agència Tributària. Un cop allà, entra a «Altres serveis» (l’ultima opció del menú «Tots els tràmits» de la columna esquerra). Escull «Registre cl@ve» i una altra vegada «Registre cl@ve». Entra a «Registrar-se en cl@ve». Un cop allà et demanarà el número de DNI i la data de validesa, i a la següent pestanya hauràs d’escollir l’opció de «no tinc carta, enviï’m una carta d’invitació al meu domicili fiscal». La carta que rebràs a casa en uns dies et donarà el codi que et permetrà accedir a la teva Cl@ve PIN. Amb això ja podràs tramitar la baixa per no rebre propaganda electoral.

Seu electrònica de l’Agència Tributària

Certificat electrònic: entra a la seu electrònica de la Reial Casa de la Moneda. Busca l’opció «certificats» sota el logo a l’esquerra, al costat de «tràmits». Entra en l’apartat «persona física» i en el subapartat «obtenir certificat software». Un cop allà, escull l’opció de «sol·licitar certificat» i omple el formulari que t’apareixerà. Una vegada completat, rebràs un correu amb un codi que hauràs de presentar a l’Oficina del Registre que se t’indiqui en el missatge. Una vegada realitzades les gestions ja et podràs descarregar el certificat.