JUDICI DEL PROCÉS

El Suprem vol que la sentència surti abans del 16 d'octubre

L'objectiu és que es conegui la resolució abans que s'hagi de renovar la presó dels Jordis

Fonts del Suprem adverteixen que les deliberacions es podrien retardar al fer-se per blocs

zentauroepp49783546 apertura ao judicial marchena190909124830

zentauroepp49783546 apertura ao judicial marchena190909124830 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El tribunal que presideix Manuel Marchena no vol que la sentència del procés es retardi més enllà del 16 d’octubre, dia en què caldria renovar la presó provisional dels líders de les entitats soberanistes catalanes Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana, segons van indicar fonts del Tribunal Suprem després de l’acte d’obertura de l’any judicial. No obstant, en el cas que no donés temps a fer-ho abans d’aquesta data, la situació de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez sempre es pot prolongar dos anys més fins a un màxim de quatre

Tot i això, les deliberacions, que s’estan desenvolupant en blocs, com va avançar aquest diari, podrien encallar-se en algun i retardar el coneixement públic de la resolució de què depèn el destí dels 12 líders del procés jutjats durant quatre mesos pel Tribunal Suprem. 

Notícies relacionades

En aquest sentit, les mateixes fonts van advertir de la possibilitat que la sentència compti amb vots particulars fins a l’últim moment, perquè així ho preveu la llei d’enjudiciament criminal. Van insistir que aquesta discrepància es pot donar fins a l’últim moment i que pot ser total, la qual cosa suposaria que la sentència comptés amb un vot discrepant, o només per la forma i no pel fons, la qual cosa es coneix com a concurrent. En qualsevol cas, com no pot ser de cap altra manera, van descartar que en les deliberacions puguin tenir cabuda certs aspectes polítics, com les emblemàtiques dates que ara celebra Catalunya i les declaracions del president de la Generalitat, Quim Torra, amenaçant de no acatar la sentència si és condemnatòria.

El tribunal que ha de dictar la sentència el formen set magistrats, els mateixos que van celebrar el judici, i entre els assumptes que ha de decidir encara és la manera com notificarà la resolució. La possibilitat de donar a conèixer la resolució en lectura pública és el que proposen alguns d’ells, però d’altres, com el mateix president de la Sala Segona, considera que seria difícil donar a conèixer una sentència d’aquesta importància llegint únicament la decisió. Sempre que es comuniqui la resolució als acusats, la qual cosa es pot fer per exhort a la presó on estan internats o acordant el seu trasllat a Madrid.