Podem critica que el PSOE no vol negociar i confia a seguir amb el diàleg

Els d'Iglesias donen per fet que Sánchez està buscant esgotar el termini i arribar a una repetició electoral

"Crec que és possible tirar endavant una proposta de Govern progressista", assegura Yolanda Díaz

49720262 60

49720262 60 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La primera reunió dels equips negociadors del PSOE Unides Podem després de la fracassada investidura de Pedro Sánchez el mes de juliol es va resoldre amb la constatació queles dues formacions estan molt allunyadesen les seves propostes per formar un Govern. Després de gairebé cinc hores de trobada, en la formació de Pablo Iglesias donen per fet que el cap de l’Executiu en funcions no té «voluntat de negociar» i que camina cap a una repetició electoralUna visió similar a la que mantenen al PSOE. No obstant, els podemistes obren la porta a continuar dialogant fins a l’últim minut per salvar la situació. 

La portaveu dels morats i membre de l’equip negociador d’Unides Podem, Yolanda Díaz, ha assegurat que la reunió va servir per «delimitar el punt» en què es troben les negociacions i «explorar» si poden continuar negociant. «Crec que era necessari que després de la investidura fallida els equips negociadors ens veiéssim i féssim un balanç», ha explicat en una entrevista a Onda Cero

A més, la diputada gallega s’ha mostrat més esperançada a l’hora d’assolir un acord in extremis amb els socialistes que eviti tornar a les urnes el10 de novembre: «Jo crec que és possible tirar endavant una proposta de govern progressista per al nostre país». No obstant, Sánchez i Iglesias tenen pocs dies per aconseguir una entesa abans que s’activi la repetició automàtica d’eleccions.

«Mateix punt de partida»

«No els neguem que hi ha diferències o que estem en el mateix punt de partida, però també és cert que ens hem emplaçat a continuar treballant aquests dies», ha insistit Díaz. Aquest «mateix punt de partida» al qual també ha fet referència ha portat la portaveu de Podem, Ione Belarra, a criticar l’estratègia negociadora de Sánchez: «El PSOE va venir a plantejar una tercera via que en realitat era la primera. Un govern de partit únic». 

Notícies relacionades

Belarra, molt més dura i taxativa que Díaz, ha lamentat que el PSOE hagi «tornat diversos passos enrere» després que els d’Iglesias s’hagin «mogut tant». Així mateix, ha acusat els socialistes d’estar «utilitzant aquesta negociació com una estratègia de màrqueting» de cara a la repetició dels comicis. 

Sobre la durada de la reunió, Belarra ha assegurat a TVE que es va deure a l’intent de demanar explicacions a l’equip negociador socialista –format per la vicepresidenta, Carmen Calvo, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la portaveu del PSOE, Adriana Lastra– sobre per què no es torna a reprendre l’oferta de coalició de juliol: «No vam aconseguir que ens expliquessin per què aquesta proposta no es pot posar en marxa».