CITA SENSE IMATGES

Acaba sense avenços la reunió entre PSOE i Podemos

El partit morat ha sortit preocupat perquè veu els socialistes «inamovibles»

zentauroepp49720266 politica podemos190905214928

zentauroepp49720266 politica podemos190905214928 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Després quatre hores i mitja de reunió, els equips tècnics del PSOE i d'Unidas Podemos no han arribat a cap acord ni han fixat data per a pròximes reunions. Ni tan és segur que es produeixin. El partit morat ha sortit preocupat perquè veu els socialistes «inamovibles».

»Ens n'anem preocupades perquè han vingut a presentar-nos un programa electoral i s'han mostrat inamovibles amb les posicions en què ja es mantenien»@IoneBelarra pic.twitter.com/yiSSs8CH6L— PODEM (@ahorapodemos) September 5, 2019

La d'aquest dijous ha sigut una negociación crítica desde posicions enrocades. Cap de les parts semblava disposada a cedir ni a ser la primera a aixecar-se de la taula,  convençudes que la trobada potser no serviria per arribar a pactar però és, sens dubte, una ocasió daurada per armar-se davant d'unes més que probables eleccions el 10 de novembre.

Amb el cronòmetre en contra, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias continuen atrinxerats. No hi ha hagut imatges de la taula, per petició expressa dels morats, que diuen fugir d'un acte «preelectoral». Les representants del Govern han accedit per la carrera de San Jerónimo i els portaveus podemistes pel túnel subterrani que comunica diversos edificis del Congrés, després de bloquejar l'accés a la premsa. 

A poques hores de la cita, el president havia demanat buscar una via intermèdia «sense vencedors ni vençuts»via intermèdia «sense vencedors ni vençuts», missatge que ha desatès el líder podemista. El PSOE vol un acord programàtic. Els morats demanaran entrar al Govern convençuts que el cap de l'Executiu és presoner de la negociació al juliol. «Em vaig retirar [de la petició de vicepresidència], està atrapat per les seves paraules, els espanyols no acceptaran algú que menteixi d'aquesta manera», advertia Iglesias a la seva arribada al Congrés.

Pressió d'ERC i PNB

Notícies relacionades

La pressió d' ERC i el PNBERCPNB, que aquest dimecres demanaven a Podem un pacte, no semblen fer efecte en l'ànim dels morats. Asseguren que noten »nerviosisme» al PSOE i creuen que Sánchez cedirà a l'últim moment la coalició perquè rebrà noves enquestes que no li són propícies. Fonts governamentals insisteixen que el president és granític en la seva posició i que no oferirà el cogovern, que és una opció rebutjada al 100%. 

Tot i que la trobada d'aquesta tarda no hagi acabat amb un avenç significatiu els equips tècnics podrien tornar a veure's. La cita entre Sánchez i Iglesias, en canvi, no es produirà si no hi ha mínimes garanties d'èxit. Al començar la reunió no s'augurava cap entesa. Tot i que s'acostin posicions a l'àmbit programàtic, l'entrada o no de Podem al Govern continua sent un escull insalvable i l' horitzont electoral és cada dia més nítid.