torra no aceptaremos la sentencia y actuaremos en consecuencia / periodico

Torra: "No acceptarem la sentència i actuarem en conseqüència"

El president qüestiona a Madrid la qualitat de la democràcia espanyola i apel·la a la desobediència civil després de la resolució sobre l'1-O

Anuncia el rebuig de Sánchez si opta de nou a la investidura, en un acte amb absència de representants destacats del Govern

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Sense opció alternativa a la independència. El president de la GeneralitatQuim Torra, en la seva primera intervenció aMadrid en forma de conferència, ha anunciat obertament a la capitald’Espanya  que la resposta a una sentència condemnatòria dels processats per l’1-O serà la d’una "confrontació democràtica" que posarà "l’objectiu de la independència al centre" de l’acció política. "¿Quanta democràcia seria capaç d’assumir el senyor Sánchez?", s’ha preguntat reiteradament. I ha anunciat que "Catalunya es proposa exercir el poder per la via del respecte escrupolós als drets civils polítics i socials dels seus ciutadans".

Sense concretar la resposta a la sentència, Torra sí que ha dit que si no és absolutòria no l’acceptarà: "Si els nostres companys són condemnats, no acceptarem la sentència i actuarem en conseqüència i en coherència amb els nostres drets col·lectius com a poble. Tots els drets que ens siguin negats els tornarem a exercir, és el fonament del lema ‘Ho tornarem a fer’. És el meu deure i el compliré més enllà de multes, inhabilitació o qualsevol altra amenaça que se’ns vulgui aplicar”. La resposta haurà de veure, ha apuntat, amb la "resistència" i la "desobediència civil no-violenta" i suposarà una nova etapa per posar en el centre de l’acció política "l’exercici del dret d’autodeterminació". El president ha afegit que es veurà "una societat i unes institucions que es planten davant de l’autoritarisme" amb una resposta de país per "enfortir les institucions".

Preguntat sobre què significarà en concret la no acceptació de la sentència que no sigui absolutòria, ha afirmat: "Ens proposem exercir el nostre poder respecte als nostres drets civils, socials i polítics". "És el meu deure i el compliré més enllà de multes, inhabilitacions o qualsevol altra amenaça que se’ns vulgui aplicar".

En un to serè i ferm, Torra ha advertit en el torn de preguntes que seguirà endavant "més enllà de multes –n’acumulo unes quantes– d’inhabilitacions o de qualsevol altra amenaça personal o de qualsevol altre tipus amb al que l’Estat pretengui alterar el mandat democràtic dels catalans a la meva figura, a mi el que realment em preocuparia és que en aquest moment el president de la Generalitat no estigués al capdavant de la defensa dels drets civils, polítics i socials a Catalunya incloent-hi el dret a l’autodeterminació, intentaré estar a l’altura".

Democràcia espanyola en qüestió

Torra ha qüestionat la qualitat de la democràcia espanyola i ha destacat que hi ha "drets i llibertats individuals que estan per sobre de la dura llei espanyola, i que Espanya ha d’aplicar la llibertat de manifestació, d’expressió i el dret d’autodeterminació dels pobles."

I respecte al referèndum de l’1-O, ha lamentat que l’Estat "encara no ha demanat perdó" per les càrregues policials durant les votacions. "¿Quanta democràcia és capaç d’assumir l’Estat espanyol, i no només ho plantejo en relació amb la qüestió catalana, parlo d’un qüestionament democràtic en general que afecta drets i llibertats", s’ha preguntat. "¿Per què els catalans s’han de resignar a estàndards democràtics per sota del Canadà o del Regne Unit?¿Per què s’han de resignar els espanyols?", ha etzibat.

No a la investidura de Sánchez

El president ha assegurat que l’independentisme ja no farà marxa enrere tot i que l’Estat formulés una proposta d’encaix diferent de Catalunya a Espanya: "Els independentistes catalans ja no esperem cap proposta d’encaix a Espanya, cap Estatut ni pactes fiscals. D’Espanya només esperem democràcia, ni més ni menys, democràcia, tota la democràcia i res més que democràcia". I respecte al programa de govern, Pedro Sánchez en relació amb Catalunya, Torra ha anunciat el vot en contra de JxCat si es porta a terme una altra sessió d’investidura, perquè ha jutjat decebedor el plantejament del líder socialista sobre el conflicte català. "És una resposta pitjor que una no resposta, és una decepció", ha subratllat.

Rebuig d’avançar les eleccions

Torra de nou ha rebutjat vehementment la hipòtesi que planteja ERC de convocar unes eleccions anticipades a Catalunya com a resposta a la sentència de l’1-O. "Si d’alguna manera volem donar una resposta en profunditat a la sentència l’últim que podem fer és abocar-nos a unes eleccions. Això ens impediria concentrar-nos en l’objectiu principal: donar una resposta a la sentència". Per això ha demanat concentrar-se en els pressupostos i fixar com a horitzó la independència de Catalunya, i ha evitat polemitzar amb el del líder d’ERC, Oriol Junqueras, partidari d’un possible avanç electoral i un Govern de concentració.

Respecte al judici contra ell per la polèmica dels llaços grocs del Palau de la Generalitat, Torra ha apel·lat el TSJC a plantejar-se la data de la vista, perquè coincideix amb el debat de política general al Parlament. "Si funciona la separació de poders tothom sabrà què ha de fer", ha apuntat, sense concretar què farà si es manté la coincidència de dates. "El TSJC sabrà si creu que he de menysprear al Parlament, ell sabrà", ha afegit.

Notícies relacionades

L’acte ha tingut força absències d’alts càrrecs destacats del Govern, i hi han acudit diversos consellers, representants de JxCat, el president de Foment, Josep Sánchez Llibre, i diversos ambaixadors, entre altres personalitats.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha respost a Twitter a Torra: 

Actualitzar

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Fa 1694 dies

Carregar més