BLOQUEIG POLÍTIC

El PSOE, a Podem: "No hi ha confiança per a la coalició, parlem del possible"

Els socialistes insisteixen que no volen una investidura "gratis" sense compromís d'Iglesias

ERC s'obre a una abstenció malgrat el rebuig del programa de Sánchez al referèndum

undefined49698110 madrid 04 09 2019  pol tica   reuni n de gabriel rufi n y ca190904103912

undefined49698110 madrid 04 09 2019 pol tica reuni n de gabriel rufi n y ca190904103912 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El PSOE demana a Unides Podem que assumeixi un "principi de realitat" per afrontar la reunió dels equips negociadors prevista per a aquest dijous i que treballi en l’oferta plantejada aquest dimecres per PedroSánchezi no s’enroqui en un cogovern inviable. "No es fa la confiança per a una coalició, parlem del possible", ha plantejat la portaveu parlamentària dels socialistes, Adriana Lastra, aquest dijous.  En aquesta línia, ha demanat al partit de Pablo Iglesias que aparti els retrets i s’avingui a negociar: “No busquem culpables, busquem acords". 

Les paraules de Lastra arriben després que els morats hagin mostrat aquest dijous les seves reticències a la proposta de Sánchez, en què s’obre a cedir alts càrrecs de l’administració de l’Estat als d’Iglesias. Els morats consideren que aquests llocs han d’ocupar-los experts, i continuen reclamant una coalició. "Ja vam saber entendre’ns, fem-ho de nou", respon Lastra. 

Fonts socialistes remarquen que l’oferta de Sánchez és per buscar un acord que transcendeixi a la votació de la investidura i impliqui un compromís de recolzament parlamentari al llarg de la legislatura per implementar polítiques progressistes. El PSOE, insisteix, no vol una investidura "gratis" que doni pas a un Govern feble, sinó un acord parlamentari amb Podem a llarg termini per poder abordar els reptes que afronta el país en un context internacional complex.  ¿Què passaria si Podem s’avé a recolzar la investidura però sense un pacte programàtic?  Fonts socialistes recorden que Sánchez jano és candidat a la investidura i que no tornarà a sotmetre’s a aquesta votació si no obté un acord de legislatura amb Iglesias.

Paràgraf nefast

L’estira-i-arronsa entre el PSOE i els seus socis prioritaris es produeix mentre els socialistes reprenen la ronda de negociacions amb els partits nacionalistes. De moment, les converses amb la principal força de l’independentisme català ha sigut positiva.  

ERC ha explicat que el rebuig del referèndum que el PSOE inclou en el seu programa és un "paràgraf nefast" i "innecessari" però no determinarà la seva posició si finalment hi ha investidura. Els republicans han anunciat aquest dimecres que continuen oberts a una abstenció i han retret a Pablo Iglesias la seva actitud negociadora.

ERC ha fet públic el seu posicionament després de la reunió al Congrés amb el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, i la portaveu, Lastra. Els republicans han estat representats pels seus portaveus, Gabriel Rufián i Carolina Telechea.  Després de la trobada, Rufián ha provat de restar valor al punt en contra del referèndum inclòs al document presentat per Pedro Sánchez per negociar la seva investidura. "El paràgraf es podia haver evitat, a partir d’aquí s’ha de parlar", ha defensat, en un al·legat a favor del diàleg com a mecanisme superador de les discrepàncies polítiques. "Per ERC, no serà", ha insistit.

Rufián considera que les circumstàncies d’ERC, amb part de la seva cúpula a la presó i l’estranger, són molt més complicades que les d’Unides Podem, i malgrat això, aposten per un acord. El portaveu republicà ha retret a Iglesias la seva actitud. "Pablo Iglesias parla quel’humilien. És curiós perquè nosaltres formem part d’un partit que té el seu president a la presó i la seva secretària general a l’exili", ha assenyalat.  Segons el seu parer, els motius que esgrimeix el cap podemista són més personals que polítics. "Són conceptes molt testosterònics: grats, cedir, xantatge, humiliació," ha opinat.

Amb aquesta reflexió ha insistit en la necessitat d’arribar a un acord que eviti eleccions el 10 de novembre. "A Pablo Iglesias el tenen on volen: enfadat i queixant-se pels platós de televisió. A nosaltres no ens tindran on volen, la nostra aposta pel diàleg és granítica i això no ho canvia un paràgraf", ha remarcat.

Notícies relacionades

A la tarda, el president en funcions rebrà a la seu del PSOE a Madrid el president del PNB, Andoni Ortuzar, per abordar l’escenari de pactes. Els dos grups es van abstenir en la investidura fallida del 25 de juliol. 

Aquestes trobades seran prèvies a una cita que pot resultar esclaridora,dijous, entre els equips negociadors del PSOE i Unides Podem, que lideren respectivament la vicepresidenta, Carmen Calvo, i el secretari d’Acció de Govern, Pablo Echenique. Si en la reunió s’acostessin substancialment les posicions, una cosa que en aquest moment sembla difícil, s’obriria la possibilitat d’una trobada entre Sánchez i Pablo Iglesias per als pròxims dies. No obstant, això sembla complicat. Els morats insisteixen que l’única garantia vàlida per donar suport a la investidura és una coalició, una cosa que el president considera inviable. S’ha de veure si és possible avançar amb la proposta de Sánchez de cedir alts càrrecs de l’administració de l’Estat al partit d’Iglesias o si aquesta opció és descartada definitivament.