MEMÒRIA HISTÒRICA

Localitzats el fill i el net d'un afusellat pel franquisme gràcies a unes postals

Els escrits trobats entre les restes del represaliat, a la fossa 127 de Paterna, a València, eren de la seva dona i un amic

fotonoticia 20190831184420 640

fotonoticia 20190831184420 640

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Associació de Víctimes del Franquisme de la Fosa 127 del cementiri de Paterna (València) ha aconseguit localitzar el fill, de 85 anys, i el net, de 58, d’un afusellat les restes del qual es troben en aquesta tomba comuna, després de trobar a la seva roba postals manuscrites de la seva dona i un amic. Els escrits –trobats dimecres en una de les butxaques del vestit del represaliat– han permès saber, juntament amb dades que figuren en els registres, que es tractava de Francisco Sanz Herráez, un sabater que va estar pres a la presó Model de València i que va ser afusellat amb 40 anys el 13 de juliol de 1940.

Els textos estaven escrits amb plomí per part d’un amic i a llapis per part de la dona de Sanz Herráez, que firmava com a remitent amb el nom de Nieves Monzó Aullana. Les postals de la seva dona s’han mantingut en bon estat, que ha facilitat esbrinar el nom de la víctima i dels seus familiars, però la carta del seu amic no s’ha conservat de la mateixa manera, ja que les paraules s’han esborrat amb el pas del temps.

El president de l’associació, Juan José González, ha explicat aquest dissabte que una de les sòcies de l’entitat va contactar a través de les xarxes socials amb un amic que està implicat en la recuperació de la memòria històrica. Va ser aquesta persona qui va aconseguir trobar el net de Sanz Herráez. De fet, va ser el net qui va explicar a l’associació que el seu pare, el fill del sabater afusellat, encara viu. Gràcies a aquestes indagacions, la família podrà recollir les seves restes, com també recuperarà les postals trobades entre les seves vestimentes.

"Dolor" i "pena"

En els textos escrits a la seva dona es percep el "dolor" i la "pena" d’una dona que "té el seu marit a la presó", explica González. A les postals li explica que els veïns del seu entorn li pregunten per ell, que un altre li diu que està fent gestions perquè en pugui sortir i, fins i tot, que han anat a parlar amb el jutge. A les postals no hi ha l’adreça en la qual residia la família.

La localització dels familiars no ha sigut senzilla. El representant de les víctimes de la fossa 127 va contactar després de la troballa de les postals amb les dues esglésies que hi ha a Benimàmet. González ha explicat que aquest diumenge visitarà l’església de Sant Vicent Màrtir per consultar el cens parroquial i buscar més informació sobre la història de Sanz Herráez.

L’entitat també es va posar en contacte ambl’Ajuntament de València, a través de les dependències que té a la pedania de Benimàmet, per saber si tenia alguna dada referida a Francisco o a la resta de la seva família.

Les postals van ser trobades en el marc de les tasquesd’exhumació i identificació que es duen a terme a la fossa número 127 del cementiri municipal de Paterna, que conté restes de 148 víctimes de la repressió franquista procedents de localitats valencianes com Calles, Tavernes de Valldigna, Requena, Manises, Ontinyent o Xàtiva.

Treballs des de maig

Notícies relacionades

Aquests treballs, promoguts i finançats per la Diputació de València a través de l’àrea de Memòria Històrica, es van iniciar a finals del mes de maig passat. Les restes pertanyen a persones afusellades els dies 13, 24 i 27 de juliol de 1940 que pertanyien a diversos municipis d’aquesta província i d’altres com BadajozTerol i Albacete.

González ha manifestat que són unes 25 o 26 les famílies que s’han posat en contacte amb l’associació per reclamar informació sobre familiars que van ser afusellats durant el franquisme i enterrats en aquesta sepultura. En aquests casos, s’hauran de fer proves d’ADN per dur a terme la identificació definitiva.