EL DILEMA INDEPENDENTISTA

Nou xoc entre ERC i JxCat per l'horitzó electoral

Bargalló proposa a Torra una qüestió de confiança si fracassen els pressupostos, però Budó i Torrent la rebutgen

zentauroepp49624660 25 02 2019 el conseller josep bargall   politica catalu a es190830162357

zentauroepp49624660 25 02 2019 el conseller josep bargall politica catalu a es190830162357 / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’esdevenir de la legislatura catalana porta de corcoll els socis del Govern, JxCat i ERC, que exhibeixen sense dissimular les seves estratègies contraposades sobre com respondre a la sentència de l’1-O. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va posar aquest divendres sobre la taula un nou possible escenari de futur que, voluntàriament o no, va provocar un nou xoc intern en l’Executiu. Davant de la hipòtesi, plausible, que fracassi la negociació dels pressupostos del 2020 i calgui prorrogar per segona vegada els comptes del 2018, Bargalló va plantejar que el Govern podria sotmetre’s en tal cas a una qüestió de confiança al Parlament.

El recurs a aquest mecanisme, que ja va utilitzar Carles Puigdemont quan la CUP li va tombar els pressupostos del 2017, allunyaria l’escenari d’unes eleccions autonòmiques, que és la sortida per la qual aposta el partit de Bargalló, ERC, després del veredicte del Tribunal Suprem. "Tot Govern té l’obligació d’acabar la legislatura", va justificar el titular d’Educació a Catalunya Ràdio, després d’advertir que "una altra pròrroga pressupostària seria insostenible per al sistema educatiu".

"Cap voluntat" de Torra

Notícies relacionades

La idea de Bargalló no va agradar gaire a la portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, que va recordar que la qüestió de confiança és una prerrogativa del president, Quim Torra, i va assegurar que aquest "no ha manifestat cap voluntat" de sotmetre-s’hi perquè "confia" a aprovar els pressupostos.

Però a un company de files de Bargalló, el president del Parlament, Roger Torrent, també li va grinyolar la proposta del conseller. Segons la seva opinió, serà "molt difícil" que la legislatura pugui seguir "almenys com està ara" en cas que no s’aprovin els comptes del 2020. Si això succeeix, va afegir, el Govern i la Cambra catalana haurien d’abordar els possibles escenaris de futur.