Els Pressupostos del Govern per al 2020 preveuen 2.500 milions més de despesa

Els comptes superen el nivell de despesa anterior a les retallades de l'Executiu de Mas

zentauroepp49506390 graf8859  barcelona  21 08 2019   el vicepresidente del gove190823195731

zentauroepp49506390 graf8859 barcelona 21 08 2019 el vicepresidente del gove190823195731 / Alejandro Garcia

2
Es llegeix en minuts

El Govern catalàpreveu augmentar en 2.500 milions d’euros la inversió social del projecte de Pressupostos catalans del 2020 que està preparant la Conselleria d’Economia, segons han informat fonts de la Generalitat consultades per Europa Press.

Segons han informat Catalunya Ràdio i RAC-1, aquest augment de la despesa en els comptes –que l’Executiu català està confeccionant per a l’any que ve– pretendria reforçar tres grans àmbits: la sanitat, la seguretat i l’educació.

Així, algunes de les partides reforçades que tindrien els Pressupostos serien per ampliar les plantilles dels Mossos d’Esquadra i els Bombers –amb noves promocions–; per finançar les places de guarderies; per reduir les taxes universitàries, i per millorar la sanitat catalana.

Aquest increment de 2.500 milions seria respecte als pressupostos actuals, que són els prorrogats del 2017, ja que la Generalitat no va poder aprovar els comptes del 2018 perquè era vigent l’aplicació del 155, ni els del 2019, per falta de suport.

Respecte als comptes del 2019, que per aquesta falta de suport el Govern no va arribar ni a registrar formalment davant del Parlament, l’augment d’aquesta inversió social seria de 795 milions.

Ronda de contactes

La Conselleria d’Economia, que lidera el vicepresident Pere Aragonès i és l’encarregada d’elaborar els comptes, preveu iniciar aquest dimecres la ronda de contactes per buscar recolzaments als comptes i ho farà reunint-se amb representants de JxCat i ERC.

No obstant, si el Govern vol aprovar els Pressupostos, no n’hi haurà prou amb el recolzament d’aquests dos partits –els dos que formen part de l’Executiu català–, sinó que haurà de convèncer almenys un dels grups de l’oposició.

Notícies relacionades

Fins ara, el PSC, els comuns i la CUP s’han obert a negociar els comptes, però tots tres han aclarit que en cap cas es pot donar per descomptat el seu ‘sí’.

"Valorem el conjunt de pressupostos, no només una part", ha advertit el socialista Ferran Pedret. "No seria la primera vegada que un govern presenta els pressupostos aparentment expansius, però que tenien previsions d’ingressos que no es corresponien amb la realitat. Per això hem de ser prudents", ha advertit el diputat. Això sí, en la línia del que va expressar Eva Granados la setmana passada, ha deixat clar que no donaran recolzament als comptes de Quim Torra si aquest continua pregonant la ruptura. "Si algú pretén comptar amb el PSC com a soci per aprovar uns pressupostos, alhora que alimenta una nova aventura de confrontació, ja diem que és incompatible".