L''Audaz' arriba al port de San Roque amb 15 migrants de l''Open Arms'

Els refugiats estan en bon estat de salut i han sigut traslladats al Centre d'Estada Temporal de Campano

el audaz llega al puerto de san roque con 15 migrantes del open arms / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El vaixell 'Audaz' de l’Armada, que porta a bord als 15 migrants del’'Open Arms' que va recollir a l’illa italiana de Lampedusa, ha arribat aquest matí al port de San Roque (Cadis) i allà mateix han passat un reconeixement mèdic realitzat per la Creu Roja.

Tots ells es troben en bon estat de salut i podran sol·licitar asil a Espanya, segons ha informat aquest divendres la Delegació del Govern a Andalusia.

Les 15 persones acollides per Espanya, pertanyents al grup rescatat pel barco de l’oenagé Proactiva Open Arms, són 14 homes i una dona, tots majors d’edat i de set nacionalitats: Eritrea, el Sudan, Gàmbia, Ghana, Nigèria, Libèria i Etiòpia. La ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha assenyalat que la travessia des de Lampedusa a Cadis ha transcorregut "amb absoluta normalitat" i els migrants estan "tranquils i molt agraïts".

Després de les proves mèdiques, està previst que els agents policials els identifiquin al Centre d’Atenció Temporal d’Estrangers (CATE) de Crinavis, com passa habitualment amb qualsevol rescat d’immigrants, abans de ser traslladats al Centre d’Estada Temporal de Campano, a Chiclana de la Frontera (Cadis), segons ha explicat la Delegació del Govern a Andalusia. En aquest procés els migrants estaran assistits, si així ho desitgen, per personal de l’ACNUR, a més d’intèrprets de les seves llengües respectives.

Pendents de destí

Com en ocasions anteriors, als 15 migrants se’ls donarà una autorització excepcional d’entrada, per raons humanitàries, de set dies de durada, perquè formalitzin la sol·licitud d’asil i es quedaran a Espanya fins que aquesta es resolgui.

A l’espera que es decideixi a quines ciutat s’ubicaran els migrants, ja són algunes les comunitats que s’han ofert a acollir-los , entre les quals hi haAndalusia, Catalunya, el País Basc, Extremadura o Cantàbria.

De moment, el Ministeri de l’Interior no ha rebut cap comunicació formal que hagin manifestat la seva voluntat de demanar asil, però podrien fer-ho una vegada siguin a Espanya.

Rescats al Mediterrani

Segons un comunicat de Presidència, Espanya és el país que més rescats fa al Mediterrani i ha rescatat, amb Salvament Marítim, més de 50.000 persones l’any passat i 10.596 fins al 31 de juliol d’aquest any.

Notícies relacionades

Aquesta és la novena vegada que Espanya dona una autorització excepcional d’entrada a immigrants per raons humanitàries des que el juny del 2018 es van acollir 549 de les 629 persones rescatades per l’'Aquarius' 

L’‘Audaz’ va sortir de la base de Rota el passat 20 d’agost amb destinació a Lampedusa per recollir els 15 migrants que la Comissió Europea va dictar que corresponia a Espanya acollir, de les 163 persones que va arribar a rescatar el barco humanitari de la oenagé Open Arms. Tres dies després va arribar a les costes italianes i va ser finalment a Sicília on va embarcar aquest grup de persones –14 homes i una dona, tots adults– per posar rumb a Espanya.