COMPAREIXENÇA AL CONGRÉS

Calvo nega que el Govern demonitzi l''Open Arms'

El PP acusa Sánchez d'utilitzar la immigració com a "negoci electoral" i Cs denuncia que el president no comparegui

Podem diu al PSOE que "no és de confiança" i lamenta la "decepció"

49224286 59

49224286 59 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Un clima gairebé electoral va envair aquest dijous en el Congrés, amb la tornada dels dirigents polítics després de les vacances. La compareixença de la vicepresidenta, Carmen Calvo, per donar compte de la gestió del Govern en la crisi del’‘Open Arms’ es va transformar gairebé en un debat de precampanya en el qual el PP, Ciutadans i Vox van impugnar tot el mandat de Pedro Sánchez i Unides Podem es va moure en la tensió entre respondre a estones com a aspirants a socis de govern i a estones com a oposició. 

Acompanyada pel president en funcions, Calvo va defensar l’actuació de l’Executiu en matèria migratòria des de l’arribada a la Moncloa del PSOE i va negar que s’hagi produït cap vaivé en aquesta posició. Va desmentir els que l’acusen haver demonitzat l’‘Open Arms’ i va insistir que els responsables del barco no van voler tornar a cap port espanyol quan l’Executiu ho va oferir.  “Ningú d’aquest Govern ha demonitzat ni criticat les ONG, mai, només faltaria”, va retreure visiblement molesta.

Va explicar la vicepresidenta que quan el govern italià es va negar a obrir els seus ports a l’‘Open Arms’ va mirar de negociar per intentar aconseguir el permís i que, veient el seu entossudiment, la Moncloa va decidir llavors oferir els ports espanyols.

En aquesta ocasió, va lamentar Calvo, després de 19 dies al mar, no va voler "en cap moment” malgrat la proposta del Govern "venir a port espanyol”.

Cayetana Álvarez de Toledo es va estrenar com a portaveu del PP amb el discurs més dur dels que es van pronunciar en el ple. Transcendint la imatge calmada i somrient que va mantenir el líder conservador, Pablo Casado, durant tota la sessió, la nova portaveu va acusar el Govern d’actuar en matèria migratòria exclusivament amb finalitats electoralistes.  “Vostès fan un negoci electoral sota la mascarada de la solidaritat, entre vostès i [Mateo] Salvini hi ha una distància... ¡tan petita!”, va criticar.

La portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, va retreure a Sánchez que no s’hagi sotmès a la fiscalització del Congrés des del febrer, quan es va celebrar l’última sessió de control al Govern.  Va acusar Calvo d’assistir a aquesta compareixença “obligada” i no va estalviar en crítiques a Podem. Va anomenar els morats “el partit de la compassió selectiva” i va portar a col·lació el xalet de luxe de Pablo Iglesias.

Notícies relacionades

Podem va exposar la “decepció” que han aconseguit des de la moció de censura i, mentre als passadissos van apressar a trepitjar l’accelerador de la negociació, en el seu torn de rèplica van endurir el to. La portaveu morada, Noelia Vera, va insistir que si hi ha un partit que “no és de confiança” és el PSOE i va intentar argumentar el que considera contradiccions dels socialistes.

El líder de Vox, Santiago Abascal, va denunciar que assistim a una "allau migratòria" i que qui paga les factures dels ajuts d’acollir-los és la classe mitjana d’espanyols.