L''Open Arms' distancia encara més el PSOE i Podem

Iglesias deixa en l'aire si facilitarà amb la seva abstenció la compareixença de Sánchez que demanen les dretes

El barco 'Audaz' arriba aquest divendres a Lampedusa i portarà a Espanya 15 dels immigrants rescatats

zentauroepp48055514 pedro sanchez pablo iglesias190507172515

zentauroepp48055514 pedro sanchez pablo iglesias190507172515 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

A només un mes que expiri el termini per evitar noves eleccions, el 23 de setembre, la reacció del Govern en la crisi de l’‘Open Arms’ ha deteriorat encara més la ja enrarida relació entre el PSOE i Unides Podem. Pablo Iglesias ha insinuat aquest dijous que forçaria la compareixença de Pedro Sánchez alCongrés dels Diputats  per donar explicacions. Amb els seus vots més els del PP i Cs, el president en funcions estaria forçat a assistir-hi, però finalment el cap podemista ha decidit no prémer el botó vermell i demanarà que sigui la vicepresidenta, Carmen Calvo, qui assumeixi aquesta responsabilitat.

La possibilitat que Sánchez hagi de comparèixer al Congrés no s’ha evaporat per complet.Dimarts, quan previsiblement es reunirà una Diputació Permanent que quedarà convocada aquest divendres, els grups votaran la petició del PP i Cs, que exigeixen que sigui el president qui doni les explicacions. Els d’Iglesias han avançat que “no recolzaran”aquesta sol·licitud, però no aclareixen si hi votaran en contra o s’abstindran.

La diferència és substantiva. Si rebutgen la sol·licitud, Pablo Casado i Albert Rivera fracassaran en el seu intent de portar Sánchez al Congrés. En canvi, si els morats s’abstenen, la decisió està en mans dels partits nacionalistes i independentistes. El PP, Cs i Vox aconseguirien 29 vots. El PSOE en té 24, de manera que, si Podem s’absté (8), els socialistes necessitarien guanyar sis vots més. ERC, que té 3 representants, votarà contra la proposta de les dretes, de manera que el PSOE necessita tres vots més entre el PNB (1) i el Grup Mixt (3) per superar els 29 del PP, Cs i Vox.  En la Diputació Permanent, el Mixt té una representant de JxCat, una de Bildu i una altra de Coalició Canària

Calvo, blanc de la crítica

Unides Podem ha emparat el seu canvi de decisió en un tecnicisme voluntarista. Si al matí la seva portaveu adjunta, Ione Belarra, ha retret que la resposta de Sánchez a la dramàtica situació de l’‘Open Arms’havia arribat massa tard, hores després Unides Podem es s’ha decantat per demanar la compareixença de Calvo a l’al·legar que, al cap i a la fi, el president ha estat de vacances i que la responsabilitat, per tant, correspon a la vicepresidenta.

La voluntat de marcar diferències però no dinamitar tota possibilitat d’entesa és clara, ja que tant en els comunicats oficials del Govern com en el compte de Twitter presidencial queda clar que és Sánchez, encara de descans a Doñana, que dona l’ordre d’obrir el port d’Algesires, diumenge passat.

Sánchez es mou en la prudència i ha evitat opinar sobre el clima negociador amb Podem en les declaracions a la premsa que ha fet després d’haver visitat els incendis de Gran Canària. Calvo, blanc de totes les crítiques, ho tindrà més difícil per esquivar la compareixença a la Cambra baixa, ja que el més previsible és que el PP, Cs i Vox recolzin la petició d’Unides Podem i ERC que acudeixi per ser fiscalitzada. La vicepresidenta s’ha convertit en diana dels atacs en els últims dies. Si les primeres crítiques van ser generalitzades sobre el Govern, les seves declaracions en què recordava que l’‘Open Arms’ manca de permís per rescatar van concentrar les acusacions en la seva persona i va ser comparada amb el ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini.

Conscient d’això, Calvo ha intentat respondre amb ironia a aquest assenyalament públic. “Tothom sap que em semblo molt a Salvini, de tota la vida”, ha dit.

Trasllat a Espanya

Més enllà de la tensió entre Sánchez i Iglesias per l’‘Open Arms’, el barco‘Audaz’de l’Armada té previst arribar aquest divendres al port de Lampedusa per recollir 15 immigrants del contingent rescatat, la quota que Espanya es va comprometre a acollir en l’acord de repartiment amb cinc països més de la UE. L’Executiu ha explicat aquest dijous que la decisió de portar-los per via marítima i no amb avió, com va demanar l’ONG, s’ha basat en criteris de seguretat plantejats per les Forces Armades. 

Notícies relacionades

"Ha sigut la logística del ministeri de Defensa la que ha dit que era més segur fer el trasllat per mar que per aire i més fàcil”, ha assenyalat Calvo. 

"La decisió del president en funcions va ser digna del país que governem. La nostra intenció era recollir tots els migrants per portar-los a un port segur i a un país solidari, i pel camí va intervenir la justícia italiana, així que resultava més útil que acabés la seva ruta i que porti la quota que ens correspon", ha explicat la vicepresidenta.