Queixa policial

Un sindicat policial demana medalles per als 'piolins' davant del Defensor del Poble

El Sindicat Unificat de Policia denuncia l'"incompliment de la normativa en la concessió de condecoracions i distintius"

Cita com a precedent de concessió d'un distintiu a la Policia l'operació especial de custòdia del casament dels reis Felipe i Letizia

undefined40371614 barcelona  01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 180928232117

undefined40371614 barcelona 01 10 2017 politica referendum 1 o elecciones la 180928232117 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El Sindicat Unificat de Policia (SUP) –fins a les passades eleccions sindicals de juny la força majoritària en l’associacionisme del Cos Nacional de Policia– ha presentat aquest divendres un escrit davant del Defensor del Poble en el qual demanen empara en la seva exigència al Ministeri de l’Interior que concedeixi una condecoració i un distintius específics als policies i guàrdies civils que van participar en les operacions Copèrnic i Vespa a Catalunya, l’octubre de 2017.

Aquests noms van rebre, respectivament, els operatius especials dels 6.000 antiavalots i agents d’Informació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que el Ministeri de l’Interior del Govern Rajoy va desplegar a Catalunya per intentar parar el referèndum secessionista convocat per la Generalitat, i als quals popularment es coneix a Barcelona com a "piolins", per haver estat allotjats molts d’ells en un ferri decorat amb imatges del famós ocell dels dibuixos animats de la Warner Bros.

Els dirigents del SUP Jacinto Morales i Alberto Prieto firmen la petició. S’hi queixen de l’incompliment de la Normativa recollida en la Llei 5/1964 de 29 d’abril referent a la concessió de condecoracions i distintius.

Distintiu

"El treball de la Policia Nacional en aquells dies –diu la queixa–, que impedia, d’una banda, la celebració d’aquell acte il·legítim per, posteriorment, investigar-ne l’organització i les implicacions personals dels qui van impulsar aquell desafiament a l’Estat de Dret, ha sigut fonamental per defensar l’ordre constitucional".

Els signants demanden l’ingrés dels agents de les dues operacions en l’Ordre del Mèrit Policial, "amb la condecoració que correspongui", així com "la creació d’un distintiu –per portar a l’uniforme– de participació en el dispositiu de seguretat", peticions que veuen plenament justificades si ja abans es van crear distintius especials per als policies que van custodiar "ocasions d’especial transcendència per a la nació, amb el casament real de S. M. els Reis Felip i Letizia".

L’escrit sol·licita al Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, que insti el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska a "no deixar una tasca tan rellevant sense reconeixement professional". El SUP va demanar la medalla per primera vegada el març de 2018, i encara no ha obtingut resposta.

Notícies relacionades

També sense resposta ministerial, la Confederació Espanyola de Policia (CEP) va presentar el novembre de 2017 una petició de medalles similar davant delministre de l’Interior del govern popular, Juan Ignacio Zoido, sota el comandament del qual van ser desplegats els antiavalots a Catalunya.

Segons va revelar el llavors secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, a EL PERIÓDICO, els desplegaments d’antiavalots van rebre el nom de "vespa", en el cas de la Guàrdia Civil, per la finalitat de "penetrar a la bresca" de l’organització del referèndum, i "Copèrnic", en el cas de la Policia Nacional, per l’objectiu de "fer un gir copernicà" a la previsió de celebració del referèndum de l’1-O.