L'ex secretari d'Estat de Seguretat, sobre l'1-O: "Les porres hi són per fer-les servir"

José Antonio Nieto ha declarat davant del jutge que investiga les càrregues policials de l'1-O que l'actuació dels agents va ser "exemplar"

El testimoni reclama que els efectius policials no van utilitzar "violència extrema" i que van actuar complint els protocols

abertran40366024 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o policia nacional en la e181217102104

abertran40366024 barcelona 01 09 2017 referendum 1 o policia nacional en la e181217102104 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El que va ser secretari d’Estat de Seguretat amb el Govern del PP, José Antonio Nieto, ha defensat aquest dimarts davant del jutge que investiga les càrregues policials de l’1-O a Barcelona, l’actuació de la Policia Nacional als centres de votació. "Les defenses (porres) hi són per fer-les servir, no per ensenyar-les", ha etzibat, segons fonts jurídiques. L’ex alt càrrec ha remarcat que l’actuació dels agents va ser "exemplar" i que no van utilitzar "violència extrema", i van complir sempre amb els protocols oficials.

Notícies relacionades

En un moment determinat, aquest testimoni, que ha declarat per videoconferència des de Madrid, ha arribat a criticar l’actuació dels Mossos en la jornada del referèndum unilateral, però el jutge l’ha tallat i l’ha advertit que en el procés que ell tramita no s’està jutjant la policia de la Generalitat. Nieto també ha carregat contra els CDR, al quals ha definit com grups "organitzats" que durant l’1-O pretenien obstaculitzar que la Policia Nacional complís amb l’ordre de la jutge Mercedes Armas, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, d’impedir la celebració de la consulta sobiranista. "S’ha de complir la llei", ha repetit una vegada i una altra, per després afegir que els agents van intervenir, precisament, per aquesta raó.

"Segrestats"

Nieto ha recalcat que les càrregues es van fer (ell nega que fossin tècnicament càrregues, tot i que el jutge li ha precisat que per a ell si ho eren) per preservar la integritat física dels policies, però també dels votants. En aquest sentit, ha indicat que es van viure moments de tensió als centres de votació i que l’escola Ramon Llull, per exemple, els agents van ser "segrestats" durant mitja hora. L’ex secretari d’Estat ha admès que ell va donar l’ordre d’actuar en determinats col·legis electorals, però el comandament que estava sobre el terreny era qui decidia si s’havia d’actuar contra les persones que impedien l’entrada als edificis. Fonts jurídiques han relatat que el jutge Francisco Miralles ha tingut un paper rellevant en l’interrogatori.