EL DILEMA CATALÀ

El PSC retira la seva oferta de recolzar els pressupostos si Torra no renuncia a la "ruptura"

olerin45423646 la portaveu del grup parlamentari psc units  eva granados  a181012220212

olerin45423646 la portaveu del grup parlamentari psc units eva granados a181012220212 / Mariona Puig

2
Es llegeix en minuts
Efe

El PSC retira l’oferta que va fer el seu líder, Miquel Iceta, el mes de juliol passat i no negociarà els pressupostos de la Generalitat per al 2020 fins que el president, Quim Torra, renunciï a la via de la "ruptura" amb l’Estat i s’aboni al diàleg per buscar una solució al conflicte català.

"No volem negociar amb un Govern que parla de ruptura democràtica i que parla de judicialització amb el Govern de l’Estat [...]. En aquests moments no es donen les condicions per obrir negociacions si no hi ha un canvi de rumb per part del Govern", ha exposat la seva portaveu parlamentària, Eva Granados, en una entrevista amb EFE.

En l’últim ple del curs, Iceta va allargar la mà al govern que capitanegen Torra i Pere Aragonès per acordar uns comptes per al 2020, amb l’objectiu de donar estabilitat al govern català i relaxar la situació financera de la Generalitat, que porta dos exercicis en pròrroga pressupostària i ha hagut de decretar el tancament de caixa a l’agost, la qual cosa ha derivat en retallades.

No obstant, Granados ha explicat que "des d’aleshores han passat coses", concretament diverses intervencions públiques de membres del Govern, que han provocat que el PSC canviï d’opinió.

En primer lloc, ha detallat, hi ha alguns comentaris del president en relació amb els atemptats de la Rambla de Barcelona el 2017 i la seva recent aposta per la "confrontació": "Tenim declaracions conspiranoiques atacant el CNI en contra de l’opinió dels Mossos [...] i el discurs parlant de ruptura democràtica", ha dit.

En segon lloc, tampoc ha agradat al PSC que el vicepresident Aragonès hagi dit "a la rebel·lió de les comunitats autònomes" al propugnar que es recorri davant dels tribunals els avançaments de finançament del 2019, que estan pendents de pagament perquè, segons estableix l’Advocacia de l’Estat, quan un govern està en funcions no els pot transferir.

"És una irresponsabilitat voler judicialitzar uns avançaments. M’imagino que el senyor Aragonès s’haurà informat amb els seus serveis jurídics i sabrà que un Govern en funcions no pot aprovar uns pressupostos, que són els que facilitarien l’entrega a compte", ha apuntat. El primer pas que hauria de fer el Govern, ha agregat, és desistir d’aquest recurs.

Més enllà d’aquestes declaracions i accions polèmiques, Granados creu que és imprescindible que el Govern aclareixi quin és el seu projecte per als pròxims mesos abans d’obrir qualsevol mesa de negociació relativa als pressupostos.

I és que, per a la portaveu socialista, resulta incoherent que des del govern català –format per ERC i JxCat– s’afirmi que es volen aprovar uns pressupostos que donin estabilitat, al mateix temps que alguns dels seus consellers defensen públicament un avanç electoral si la sentència contra els líders del "procés" és condemnatòria.

Davant aquesta "confusió" que regna en l’àmbit sobiranista, la portaveu parlamentària ha emfatitzat que el PSC té "clar" què és el que necessita Catalunya: "Pressupostos i un Govern que governi".

Notícies relacionades

Per aquesta raó, si finalment el govern de Torra i Aragonès "rectifica" i aposta pel "diàleg" i la recerca de solucions, els socialistes catalans s’avindran de nou a negociar els pressupostos.

Uns comptes que hauran de contemplar, com a mínim, tres aspectes: una reforma fiscal per augmentar la progressivitat, un pla per blindar serveis públics bàsics com ensenyament, salut i dependència, i una revisió de l’import de les partides destinades a despeses relacionades amb el ‘procés’. 

Temes:

PSC PSC Quim Torra