EL DILEMA CATALÀ

Jordi Sànchez critica la proposta de Junqueras d'avançar eleccions després de la sentència

Laura Borràs també s'oposa a un avanç dels comicis pel risc d'incrementar el xoc entre partits

zentauroepp42598407 jordi sanchez190117101105

zentauroepp42598407 jordi sanchez190117101105 / GABRIEL BOUYS

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pols entre ERC i JxCat no cessa. Oriol Junqueras tancava dilluns la porta a la via de la confrontació que defensa Carles Puigdemont i obria la d’un avenç electoral a Catalunya com a resposta de país a una eventual sentència condemnatòria en el judici del procés. Quim Torra, que té el botó vermell per convocar eleccions, va sortir a rebatre-li dimarts, a l’alinear-se amb Puigdemont i reafirmar la seva aposta per la ruptura amb l’Estat. I aquest dimecres dues noves veus postconvergents, Jordi Sànchez i Laura Borràs, han sortit a esmenar el líder d’ERC descartant l’avenç electoral.

“Demano que no s’utilitzi la resposta a la sentència per fer política de partit. Barrejar anticipadament la resposta a la sentència amb eleccions són ganes de fer-nos combregar amb rodes de molí”, ha destacat Sànchez en una entrevista d’Europa Press des de la presó de Lledoners, on també està en presó preventiva Junqueras.

Segons el cap de llista de JxCat a les últimes generals, els que volen o els que insinuen eleccions anticipades han de concretar “què farien l’endemà de les eleccions que no puguin fer ara”. “Un avenç electoral quan no s’ha arribat a la meitat de la legislatura ha d’estar justificat per alguna cosa més que per les legítimes ànsies d’arribar com més aviat millor a la Presidència de la Generalitat”, ha advertit. Des del seu punt de vista, les diferències actuals entre JxCat i ERC són “danys col·laterals davant de l’absència d’unitat”. “Si no existeix unitat independentista és per incompetència dels dirigents o bé perquè a algú ja li va bé que no n’hi hagi; i sense descartar la primera, crec que la clau està en la segona”, ha explicat.

Risc de perdre el que s’ha aconseguit

Notícies relacionades

En la mateixa línia s’ha mostrat Borràs. La portaveu de JxCat al Congrés també ha expressat la seva oposició a un avenç electoral a Catalunya. Borràs ha considerat que qualsevol convocatòria de comicis “separa”, ja que es confronten programes i ha qüestionat que hagin d’entendre’s millor amb ERC després de les eleccions. “No es tracta d’anar a una altra confrontació electoral, alterant majories i fent-nos perdre, potser, el que tenim ara”, ha asseverat a Catalunya Ràdio.

Durant l’entrevista ha apel·lat a la unitat, no només entre els dos socis de Govern, sinó també del sobiranisme. En aquest sentit s’ha mostrat partidària d’un govern de concentració amb vista a la sentència. “Naturalment jo penso que hi hauria d’haver un govern de concentració, però ja hauria d’estar”, ha assenyalat. “Si ara ho veiem davant de les sentències, doncs bé, intentem convertir una situació d’injustícia en una oportunitat per fer-nos més forts”.