CONFERÈNCIA DEL PRESIDENT

Torra rebat Junqueras i aposta per la "confrontació" amb l'Estat

El president dona per impossible la via del diàleg amb el Govern espanyol

"Que ningú compti amb mi per convertir l'1-O en un record malenconiós", adverteix

torra

torra

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quim Torra ha cridat l’independentisme a abandonar l’estratègia defensiva i, evocantJohan Cruyff i Pep Guardiola, sortir a l’atac, cap a la "confrontació" i la "ruptura" amb l’Estat per avançar cap a la República. El president, que ha apel·lat a la unitat estratègica, ha donat per impossible la via del diàleg amb el Govern espanyol que defensava Oriol Junqueras dilluns. 

L’endemà que el líder d’ERC rebutgés la via de la confrontació per la qual advoca Carles Puigdemont al seu recent llibre, Torra ha apostat pel camí marcat pel seu predecessor. "Només ens queda la confrontació democràtica i pacífica pels drets i la llibertat i per l’autodeterminació", ha assegurat en una conferència organitzada per la Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent (França). 

Torra considera que l’etapa del replegament ja ha passat i que ara, amb la sentència del judici del procés a la cantonada, s’haurà d’aprofitar l’impuls ciutadà que generi una més que previsible condemna per forçar la ruptura. "La sentència serà la condemna política de l’Estat, no la nostra", ha valorat.

A tres setmanes de la Diada ha aixecat la bandera de l’'ho tornarem a fer' i ha apel·lat a la "desobediència civil", i ha assenyalat que l’11-S serà l’inici de l’última etapa cap a la independència. "Tenim un deure entre nosaltres, la responsabilitat cívica i democràtica de tornar a fer-ho", ha clamat Torra. "La independència no serà mai un regal, sinó una conquesta", ha remarcat.

Notícies relacionades

El president, que dilluns es va reunir amb Junqueras, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i els exconsellers Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Turull i Raül Romeva a la presó de Lledoners, ha reclamat frenar "la batalla entre independentistes" per anar units cap a la confrontació i la ruptura. “És imprescindible una excel·lent coordinació política i cívica, que entitats i partits vagin a una en aquesta confrontació. A la independència hi arribarem si anem junts. Si entenem que el camí és la ruptura democràtica".

Com si tingués al cap els versos de Neil Young que Kurt Cobain va fer immortals ('it’s better to burn out than to fade away', és millor cremar-se que apagar-se lentament), Torra ha tornat a insistir que havia acceptat el càrrec per mantenir viva la flama de l’1-O, no per permetre que s’apagués. "Jo no soc un president per gestionar una autonomia [...]. Que ningú compti amb mi per convertir l’1-O en un record malenconiós", ha advertit, cosa que ha aixecat aplaudiments entre l’auditori.