ELS COMPTES DE LA GENERALITAT

Aragonès compareix al Parlament per explicar la retallada de la despesa del Govern

El vicepresident de l'Executiu intervindrà, a petició dels comuns i la CUP, en la comissió d'economia i hisenda

lainz45399350 barcelona  barcelon s  09 10 2018    pol tica    reuni n del181009152724

lainz45399350 barcelona barcelon s 09 10 2018 pol tica reuni n del181009152724 / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Europa Press

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, compareixerà aquest dimecres a les deu del matí al Parlament per explicar la retallada pressupostària de l’administració catalana que va ordenar el passat 8 d’agost. El dirigentd’ERC  intervindrà davant de la comissió d’economia i hisenda de la Cambra a petició dels comuns  i la CUP.

Aragonès tindrà una hora com a màxim per al seu discurs inicial, després del qual els grups podran interpel·lar-lo. El vicepresident tindrà després mitja hora més de rèplica. A partir d’allà, la presidenta de la comissió, Teresa Pallarès (JxCat), decidirà si obre un nou torn per als grups, perquè puguin formular preguntes o demanar aclariments.

Pallarès va enviar la convocatòria d’aquesta comissió el passat 13 d’agost, després que transcendís la retallada pressupostària, i aquest dilluns la Cambra va fer oficial la data i l’hora.

La compareixença d’Aragonès es portarà a terme a petició delscomuns  i la CUP. El vicepresident va dir a Twitter, dies enrere, que estava "disposat" a anar al Parlament per donar les explicacions oportunes. Malgrat que la retallada pressupostària és de la Generalitat, va argumentar a través de la xarxa social que aquest es deu a les conseqüències de"l’asfíxia econòmica del Govern espanyol contra Catalunya".

Sobre un 6%

El passat 8 d’agost, el 'Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya' (DOGC) va publicar que la Conselleria d’Economia ordenava una retallada d’al voltant d’un 6% de les empreses participades pel Govern, com, per exemple, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). La decisió del departament que lidera Aragonès, no obstant, no afecta qüestions com els serveis essencials, el pagament de nòmines i les subvencions i inversions ja compromeses pel Govern.

Notícies relacionades

Segons exposava al document publicat pel DOGC, els objectius del pla d’acció són el "manteniment del nivell de prestació dels serveis públics fonamentals i, de l’altre, el compliment dels compromisos ineludibles de la despesa".

"Ofec econòmic"

Precisament aquest dilluns, en una entrevista d’Europa Press, la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va insistir en l’"ofec econòmic" de l’Estat a Catalunya, i li va reclamar uns 1.300 milions d’euros en concepte dels avançaments del model de finançament pendents de pagament (més de 800 milions) i de liquidació de l’IVA (480). "Des del Govern no volem quedar-nos de braços plegats i volem denunciar i demanar que ens paguen el que ens toca, que són aquests 1.300 milions", va apuntar.