ELS COMPTES CATALANES

El Govern ordena retallades en conselleries i empreses públiques

Les partides de personal, de serveis bàsics i d'inversions ja compromeses estan exemptes de l'ajustament pressupostari

GRAF2546 BARCELONA  Cataluna  4 8 2019 -El vicepresidente del Govern  Pere Aragones durante una entrevista con Efe en la que afirma creer que  no hay que descartar ni un adelanto electoral ni un Govern de concentracion  para responder a una eventual sentencia condenatoria del Tribunal Supremo y veria  contraproducente  reducir la pluralidad del independentismo a  una unica lista  electoral  Aragones ha senalado que  para tomar las mejores decisiones  a la hora de dar respuesta a las posibles condenas a los lideres independentistas juzgados por el  proces   no hay que ir con prejuicios sobre ninguna de las posibles alternativas   sino que hay que  tenerlas todas sobre la mesa  EFE Quique Garcia

GRAF2546 BARCELONA Cataluna 4 8 2019 -El vicepresidente del Govern Pere Aragones durante una entrevista con Efe en la que afirma creer que no hay que descartar ni un adelanto electoral ni un Govern de concentracion para responder a una eventual sentencia condenatoria del Tribunal Supremo y veria contraproducente reducir la pluralidad del independentismo a una unica lista electoral Aragones ha senalado que para tomar las mejores decisiones a la hora de dar respuesta a las posibles condenas a los lideres independentistas juzgados por el proces no hay que ir con prejuicios sobre ninguna de las posibles alternativas sino que hay que tenerlas todas sobre la mesa EFE Quique Garcia / Quique Garcia (EFE)

1
Es llegeix en minuts
ACN

La Conselleria d’Economia que dirigeix Pere Aragonès ha ordenat una retallada de la despesa en els departaments del Govern i en les empreses públiques. Queden al marge d’aquest ajustament pressupostari les partides de personal, els serveis bàsics –com educació, atenció primària i polítiques d’atenció a les famílies i la immigració–, i les inversions que ja estaven compromeses.

A les empreses públiques, que tenen autonomia financera, el Govern els ha ordenat una retallada estimada del 6%. L’ordre firmada per Aragonès, que va sortir publicada en el DOGC aquest dimarts, estableix que si hi ha alguna despesa inajornable, aquesta es podrà executar sempre que tingui l’autorització d’Economia.

Pel que respecta a les empreses públiques, l’ordre fixa que si alguna entitat ha d’atendre “necessitats urgents i inajornables” i no pot aplicar la retallada, l’ajustament es faci en alguna altra àrea de l’àmbit d’actuació de l’empresa.

Pendents del Govern

Fonts de la conselleria que dirigeix el vicepresident del Govern citades per l’agència ACN han explicat que es tracta d’un ajustament “flexible” i l’han atribuït al fet que el Govern central no s’ha pronunciat sobre els recursos que rebrà realment Catalunya durant aquest any. Les entregues a compte que va rebent la Generalitat cada mes com a avenç de la futura liquidació pressupostària (la bestreta) s’estan fent amb les xifres del pressupost estatal prorrogat del 2018 i no amb la referència de les quantitats que el Ministeri d’Hisenda va comunicar que realitzaria a les comunitats conforme a les previsions de creixement.

La Generalitat també ha demanat els ingressos derivats de la modificació de la norma del Subministrament Immmediat d’Informació del’IVA corresponent al 2017 i a rebre el 2019. Economia avisa que si no es resol aquesta petició, això suposarà una “pèrdua d’ingressos importants”.

El Govern de Pedro Sánchez no ha comunicat encara les xifres a les autonomies. Per aquesta raó, la Generalitat ha publicat aquesta ordre firmada per Aragonès davant del risc que l’Executiu central no li permeti ampliar el dèficit.

Notícies relacionades