ELS COMPTES CATALANS

Els comuns marquen la línia al Govern de cara als pressupostos

Reclamen que Aragonès comparegui al Parlament abans del 16 d'agost per explicar la retallada del 6% en la despesa del sector públic

Demanen a la Generalitat no «repetir els grans errors» de la negociació de l'any passat

zentauroepp48999657 torra aragones190709102158

zentauroepp48999657 torra aragones190709102158 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quim Torra Ada Colau van obrir la porta a un recolzament recíproc dels pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat. Però els comuns tenen clar que no validaran qualsevol projecte pressupostari que els presenti Pere Aragonès. Per demostrar-ho, i marcar la línia, han demanat que el conseller d’Economia comparegui aquest mes d’agost al Parlament per explicar la retallada de la despesa del sector públic que va ordenar dijous.

La sol·licitud, avançada per Europa Press i a la qual ha tingut accés aquest diari, planteja que Aragonès comparegui abans del 16 d’agost (la Diputació Permanent estarà activa des del dia abans) per “informar sobre la retallada pressupostària d’un 6% aprovat per la conselleria d’Economia”. 

“Ja vam avisar que si no hi havia pressupostos generals i catalans a final d’any la situació de tresoreria seria complicada”, explica David Cid. El diputat de Catalunya en Comú Podem hauria desitjat que el Govern hagués sigut “més transparent”, i ha lamentat que Torra no comuniqués aquesta decisió en l’últim ple del Parlament i que s’hagi fet al mig d’agost. 

Els comuns van ser l’únic partit que es va asseure a parlar amb el Govern per negociar pressupostos l’any passat. Però les negociacions no van passar pràcticament d’una fase exploratòria davant de la distància que separava la proposta del Govern de les peticions de Catalunya en Comú Podem: uns comptes que revertissin les retallades i una reforma fiscal progressiva, una cosa que tornaran a posar sobre la taula quan comencin a parlar dels comptes del 2020 a partir del setembre.

Reforma fiscal

Notícies relacionades

“El que venim a dir és que acordem amb temps, sobretot la reforma fiscal, per no repetir els grans errors de l’any passat i haver de fer retallades al juliol”, comenta Cid. “Estem disposats a parlar i entenem que el Govern també, perquè no es pot permetre tres anys sense pressupostos”.

Després d’assenyalar que coincideixen amb la Generalitat en la necessitat de millorar el sistema de finançament i de fer complir l’Estat amb les transferències pactades, Cid recorda també que “no té sentit tombar, com es va fer l’any passat, uns Pressupostos Generals de l’Estat” que haguessin destinat 2.000 milions extra a Catalunya.