ACORD O ELECCIONS

La contraoferta d'Iglesias deixa la investidura en punt mort

Sánchez veu «inviable» la coalició i apunta a «altres fórmules de governabilitat»

Podem demana aparcar els «retrets» i l'«arrogància» per evitar eleccions

zentauroepp49212587 graf2450 madrid  25 7 2019  el presidente del gobierno en fu190725200242

zentauroepp49212587 graf2450 madrid 25 7 2019 el presidente del gobierno en fu190725200242 / Ballesteros Emilio Naranjo

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La investidura continua encallada en la via morta del desacord entre Pablo Iglesias i Pedro Sánchez. L’última maniobra del líder d’Unides Podem, que aquest dimarts va proposar diversos models de coalició, no ha aconseguit encarrilar les negociacions, no dissipa la sensació de fracàs i planteja una incògnita descarnada. ¿Assistirem ara a un intent veraç per arribar a un acord o ja som davant dels primers focs artificials d’una nova campanya electoral?

Les pistes, de moment, són descoratjadores. El PSOE considera que l’oferta que Iglesias va posar sobre la taula aquest dimarts és “inviable”, una resposta que ha “sorprès” Iglesias. El cap podemista ara accepta una coalició tot i que no aconsegueixi el ministeri de Treball, cosa que al juliol defensava com a irrenunciable i que va desencadenar la investidura fallida. Després d’admetre als seus que va arriscar massa pressionant Sánchez, Iglesias ara planteja quatre possibilitats. En totes reclama la creació ad hoc d’una vicepresidència de Drets Socials i Igualtat i tres ministeris. En dues de les quatre propostesdesapareix el de Treballperò reclama, a canvi, Transició Energètica, una àrea a la qual el PSOE s’aferra.

“Deixem els retrets i l’arrogància  de banda i posem-nos a negociar en el punt en què va quedar la coalició”, va defensar en una entrevista a Antena 3 en la qual va advertir que si no hi ha cogovern, no hi ha acord. “Nosaltres no entreguem investidures gratis”, va defensar. 

Els socialistes agraeixen l’intent, però addueixen que l’oferta de coalició ha expirat, que la desconfiança continua i apunten a altres camins, que no concreten. “Creiem que una vegada s’ha evidenciat inviable la fórmula de coalició, és deure de tots els partits, també d’UP, explorar altres fórmules de governabilitat per a Espanya. Convidem UP a treballar en aquesta direcció”,va respondre el PSOE en un comunicat en què es remarca l’absència de sintonia en qüestions fonamentals com la crisi catalana.

La posició dels morats sobre aquest tema ha patit considerables vaivens. Van defensar el dret d’autodeterminació i referèndum, però ara, per aplanar l’entrada a la Moncloa, es conformen amb “impulsar una Taula de Diàleg multilateral sobre Catalunya”que contribueixi a l’“acostament institucional” entre la Generalitat i el Govern per buscar “solucions i diagnòstics comuns al conflicte territorial”.

Sintonia programàtica

Més enllà de la crisi catalana, el PSOE reconeix que hi haentesaen el programàtic. La proposta d’Unides Podem està basada en el document elaborat pel PSOE“Espanya Avanza”i en l’acord pressupostari que les dues formacions van rubricar la tardor passada, quan els recels mutus hibernaven sota les catifes.

Notícies relacionades

Amb el programa de govern desgranat (119 pàgines) que proposa Podem, Sánchez ho té relativament fàcil per demanar el vot a Iglesias comprometent-se a implementar aquestes mesures en solitari, però el líder morat insisteix que el seu partit ha de ser a la Moncloa per garantir que es compleixin.

El cert és que els moviments que donin a partir d’ara poden conduir tant a un acord com ser una mera escenificació pública quan, en realitat, es preparen per afrontar eleccions el 10 de novembre. Iglesias deixa un clar avís a navegants: “Pedro s’equivocaria si per escoltar els que els ensenyen enquestes formidables fes votar una altra vegada els espanyols, perquè estan farts que els prenguin el pèl”.