La polèmica dels 'ongietorris'

Els nens que somriuen als terroristes

La participació de menors en els homenatges de benvinguda als etarres que tornen de la presó preocupa les víctimes

La Guàrdia Civil alerta en un informe que se'ls presenta com «un model a seguir» per als més petits

nios-en-homenaje-a-etarra-ijurko-21-9-2018

nios-en-homenaje-a-etarra-ijurko-21-9-2018

2
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Mai falten en els ongi etorri o benvingudes alsterroristes d’ETA que tornen als seus llocs d’origen després d’haver complert condemnes de presó. Són la imatge de la innocència en la litúrgia ‘abertzale’ reservada només als etarres que no s’han penedit ni demanat perdó pels seus crims. Són nens, des de nadons a adolescents, que participen segons les seves possibilitats i els seus coneixements en homenatges a delinqüents i criminals. Les imatges gravades en aquests actes els mostren sempre. De vegades, rient, aplaudint, mirant des d’una cadireta, aixecats a coll dels seus pares per no perdre’s cap detall.

“En aquesta macabra escenografia habitualment figuren nens i nenes a primera fila, joves a qui s’oculta premeditadament la trajectòria dels criminals i les vides que han destrossat”, asseguren les denúncies de Covite davant de l’Audiència Nacional. Fonts policials expliquen que de vegades són els mateixos fills o nebots dels terroristes, però sempre hi ha a prop altres nois del poble. Fills d’amics, de veïns, de simpatitzants de la causa... a qui s’exhibeix els terroristes “com a exemple a seguir”.

Les imatges no deixen lloc a dubtes. Un vídeo mostra diversos xavals saludant feliços l’arribada a Etxarri-Aranatz del seu veí, Hodei Ijurko, condemnat per planejar l’assassinat d’11 guàrdies forestals. Onze nens l’esperaven a la seva tornada, el setembre del 2018. En altres ocasions, l’etarra homenatjat rep un ram de flors de mans d’un noi. Mikel Oroz, àlies Peru, va entrar triomfal a Pamplona, com si hagués guanyat un Tour de França, amb dos nadons en braços. Després, amb el puny aixecat, es va aturar a fer-li un petó a un altre nounat que era a l’homenatge en braços de la seva mare.

Culte al terrorista

Notícies relacionades

Les denúncies que investiga l’Audiència Nacional apunten que aquests homenatges “fomenten la radicalització dels més joves” i els inculquen l’“odi” i el “culte al terrorista”. Covite es pregunta en els seus escrits: “¿Qui ens pot garantir que aquests mateixos joves i nens que es veuen en tots els homenatges no tornen a agafar de nou les armes?”. Un informe de la Guàrdia Civil sobre l’acte en memòria del’etarra Belén González Peñalba afirma que “un dels objectius principals dels actes d’homenatge és donar legitimitat a l’activitat terrorista feta pels militants d’ETA indirectament en la creació d’un clima propici per a la comissió d’accions violentes, a imatge i semblança de les fetes pels homenatjats, presentats com un model a seguir”.

Es dona la circumstància que l’única condemna emesa per l’Audiència Nacional contra homenatges a etarres dels últims tres anys va ser contra sis de menors d’edat. El jutge De Castro, del Central de Menors, va condemnar a sis mesos de treballs socialscadascun dels estudiants de l’institut Agustín Iturriaga, d’Hernani (Guipúscoa), que van participar en un homenatge a 22 terroristes celebrat dins del centre. Els sis nois van agafar cada un una fotografia d’un etarra amb el cartell “Agur Eta Ohore, Gudari Eguna”.

Temes:

Terrorisme