SEGON ANIVERSARI DELS ATEMPTATS

Una altra polèmica política enterboleix l'aniversari del 17A

PP i Vox carreguen contra els independentistes per alimentar la teoria de la conspiració

L'ACVOT ataca l'ajuntament, la Generalitat i el ministre Grande-Marlaska per no anar a l'acte alternatiu

49466178 60

49466178 60

5
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’aniversari dels atemptats del 17A ha tornat a estar entelat per la polèmica política. Si les crítiques independentistes a la presència del Rei van esquitxar l’homenatge de l’any passat, el d’aquest any ha estat marcat per l’acte alternatiu organitzat per Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT). Només el PP, Vox i Cs han volgut estar presents en el contraacte, celebrat una hora i mitja després de l’homenatge institucional. L’any en què es volia que les víctimes fossin les protagonistes del dia, la divisió entre les associacions (amb rerefons polític) ha condicionat l’aniversari.

José Vargas, president d’ACVOT i que va estar a la llista del PP en les últimes municipals de Barcelona, ha negat que l’acte estigués polititzat. Però no ha dubtat a carregar contra l’ajuntament i la Generalitat i també contra el ministre Fernando Grande-Marlaska per no afegir-se a la seva convocatòria. “Mostra molt poca vergonya i molt poca dignitat”, ha dit sobre el titular d’Interior. “No vull entrar en polèmiques sobre per què algunes víctimes no volen entrar en contacte amb aquesta associació. Només una paraula: manipulació”, ha afegit. 

Mentre feia aquestes declaracions, a l’ajuntament se celebrava una recepció als familiars de les víctimes i els supervivents dels atemptats del 17-A, després de l’homenatge que s’havia fet al costat del mosaic del Pla de l’Os, el punt de la Rambla en què es va aturar la furgoneta el 17-A. A diferència de l’any passat, aquest any el consistori barceloní –amb la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT)– ha optat per un record institucional discret, de tot just 10 minuts i sense parlaments. Després de la interpretació del Cant dels Ocells, els familiars (visiblement emocionats) i els supervivents han dipositat clavells blancs a les tres jardineres. Cartells de ‘Volem conèixer la veritat’, ‘Units contra el terrorisme’, ‘Amor per a tothom, odi per a ningú’ i ‘L’islam condemna taxativament l’assassinat de persones innocents’ es podien llegir mentre tots els presents guardaven el més estricte silenci. Després dels familiars, han fet l’ofrena floral Quim Torra, Ada Colau, Manuel Cruz, Teresa Cunillera, Pere Aragonès i Grande-Marlaska. En aquesta ocasió ni el Rei ni Pedro Sánchez ni cap líder dels partits estatals han assistit a l’homenatge. El president espanyol en funcions ha transmès la seva solidaritat amb les víctimes a través de Twitter, apel·lant a la democràcia i la llibertat, igual quePablo Casado i Albert Rivera.

 

Des de Waterloo, Carles Puigdemont ha reclamat investigar els "punts foscos" dels atacs, considerant que és una "exigència ineludible" investigar els fets en seu parlamentària. Torra també ha recordat les víctimes a la xarxa social i ha posat de relleu la gestió de l’atemptat de Puigdemont, l’exconseller Joaquim Forn, el major Josep Lluís Trapero, els Mossos i els serveis d’emergència però tant el president com la resta de càrrecs institucionals que han fet l’ofrena floral han evitat fer declaracions a la Rambla per respecte a les víctimes. Qui sí que ho han fet han sigut el PP i Cs. Lorena Roldán, líder taronja en el Parlament, s’ha limitat a apel·lar a la unitat contra el terrorisme. Però el popular Daniel Serrano ha anat un pas més enllà. “Per part de Quim Torra i molts dels seus consellers no s’ha vist unitat perquè han contribuït a les teories de la conspiració paranoica”, ha afirmat.

Notícies relacionades

La mateixa tesi que ha abonat Ignacio Garriga, de Vox, que ha carregat “contra la teoria de la conspiració del separatisme” a dalt de la Rambla, on va entrar la furgoneta i on s’ha fet l’acte d’AVCOT. El portaveu del comitè executiu nacional del partit d’ultradreta ha aprofitat per advertir que “tenim molts imams radicals a Catalunya”. Tant ell com l’eurodiputat Jorge Buxadé han reclamat el tancament immediat de les mesquites salafistes i el control de fronteres. Nacho Martín Blanco, diputat de Cs en el Parlament, Josep Bou (líder del PP a l’ajuntament de Barcelona) i l’exdelegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, també han acudit a la convocatòria de l’ACVOT, en el manifest del qual s’ha preguntat “quin tipus de país volem per a nosaltres i les noves generacions. Un basat en els valors constitucionals [...] o un de molt diferent en què els drets i llibertats siguin paper mullat”. Un acte que s’ha acabat amb un minut de silenci alterat per un crit de “viva España”.

Els CDR demanen respostes

Una hora més tard centenars de CDR es manifestaven davant la Sagrada Família en silenci mostrant pancartes i banderes de diversos països, tapant-se la cara amb màscares blanques amb un interrogant negre al costat d’una pancarta que deia 'We claim for answers #17ANoOblidem" (Reclamem respostes, en anglès). “No estem d’acord a alimentar cap teoria de la conspiració, però no sobra cap comissió d’investigació”, ha ponderat Colau en una entrevista a RAC-1. L’alcaldessa ha reflexionat que els afectats tenen dret a “saber exactament com va anar tot”. “Sempre cal ser el màxim de transparent i més amb uns fets tan greus".