ASSEMBLEA REGIONAL

PP, Cs i Vox exhibeixen sintonia en l'elecció d'Ayuso

Els tres partits esquiven les diferències i es tracten amb guant blanc en el debat d'investidura

La nova presidenta es compromet a assumir el document amb les reivindicacions ultres

undefined49436437 madrid 14 08 2019  pol tica   pleno de investidura de isabel190814104736

undefined49436437 madrid 14 08 2019 pol tica pleno de investidura de isabel190814104736 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

L’aliança de les dretes va conquerir dimecres la Comunitat de Madrid. És la tercera autonomia, després d’Andalusia i Múrcia, en la qual PP, Ciutadans i Vox pacten per governar. Isabel Díaz Ayuso, la candidata popular, va ser elegida per majoria absoluta gràcies als vots del seu grup (30 escons), els dels diputats taronges (26) i dels radicals (12). La resta de la Cambra, amb els parlamentaris de Más Madrid (20), Podem (7) i el guanyador de les eleccions, el PSOE-M (37), va rebutjar el nomenament.  

Ayuso i els caps de files de Ciutadans Vox, Ignacio Aguado i Rocío Monasterio, respectivament, van exhibir sintonia en una sessió que es va allargar gairebé vuit hores i que va viure els moments més tensos en les picabaralles entre la candidata i els portaveus de l’esquerra per les suposades relacions de l’aspirant amb membres de la trama Púnica i les presumptes irregularitats en la gestió d’un crèdit. La resta del debat amb els seus socis de votació, que no de legislatura perquè Vox passarà al’oposició, segons va insistir, va proporcionar hores de paraules amables i agraïment en què els tres partits van remarcar la seva voluntat d’entendre’s i, sobretot, impedir que el PSOE-M, pogués arribar al poder.

Renúncies dels ultres

Ayuso va assegurar que complirà “en la seva totalitat” el projecte de Ciutadans (un acord de 155 punts firmat amb el PP) i el de Vox (tres fulls en els quals la formació va deixar fora les seves reivindicacions més radicals darrere el pacte). Les paraules de la política conservadora van quedar registrades al diari de sessions. Aquesta és la fórmula que els tres partits van acordar per evitar aquesta reunió a tres bandes a què Ciutadans es va resistir i ha aconseguit no haver de fer. Monasterio va reclamar al principi que els tres firmessin un document amb “llum i taquígrafs”, a més de demanar conselleries, a les quals també va renunciar.

Al document de tres fulls, la formació radical va obviar peticions com la derogació d’articles de lleis de protecció al col·lectiu LGTBI i l’anomenat ‘pin parental’, perquè els nens puguin sortir de classe quan es tractin continguts que no responguin a les conviccions dels seus pares, tot i que manté que els centres estableixin “mecanismes que garanteixin la no ingerència dels poders públics en l’educació”. També reclama una conselleria que es dediqui als Afers Socials, la Família i també a la“Natalitat”.I respecte a la immigració irregular, un delscavalls de batalla de Vox, Monasterio va incloure la petició que cap menor estranger no acompanyat, ‘mena’, ingressi als centres específics per atendre-la “sense que hagi sigut determinada de forma fefaent la seva edat”. Les proves per saber la seva edat real (una radiografia del canell o dental, habitualment) tarden en ocasions diversos dies.  

Notícies relacionades

L’Executiu de coalició, el primer a la regió, es posarà a caminar amb la presidència i set conselleries a mans del PP i la vicepresidència i sis departaments a les de Ciutadans. La presa de possessió se celebrarà dilluns, ja que el nomenament ha d’aparèixer al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ i al de la Comunitat i el pont ho ha dificultat.

‘Catalunya Suma’

A l’acte hi acudirà el president del PP, Pablo Casado, que s’ha agafat uns dies de vacances i no va assistir al debat a l’Assemblea. Ayuso, aposta personal del líder conservador, tindrà ocasió de posar en pràctica el programa liberal que defensa per a tot Espanya. A més, en l’aliança de dretes a Madrid, a Andalusia i a Múrcia, el president del PP veul’esbós de la reunió de la dreta, un dels objectius que s’ha plantejat. De fet, aquest dimecres fonts de la direcció del partit van informar que han replicat a nivell nacional i també autonòmic la fórmula Navarra Suma, la marca electoral amb què es van presentar al costat d’UPN i Ciutadans al maig. Així que ja estan registrades ‘España Suma’ i ‘Cataluña Suma’, entre d’altres. La idea de Casado és sumar Ciutadans i altres formacions, tot i que, en aquests moments almenys, Albert Rivera rebutja aquesta opció de manera frontal.